Solar Weekend, Maasplassen, 4 augustus 2013

dinsdag 6 augustus 2013
Letter Move

Party report: Solar Weekend, Maasplassen, 4 augustus 2013

Ik broei nu al anderhalve dag op dit verslag, omdat ik erachter kom dat er gigantisch veel te zien was, ik ook heel veel gezien heb, maar vooral ook niet heb kunnen zien. De chaos uit voorgaande zin, geeft aan hoe Solar zondag was, geen vervelende chaos, maar een overvloed aan impulsen, leuke, mooie, lekkere waardoor mijn zintuigen overuren hebben gedraaid. Mijn keuze voor een wat meer beschrijvend verslag in plaats van op research en timetable gebaseerd partyreport, heeft dus met mijn over geprikkelde zintuigen te maken.
 
4 jaar geleden was mijn laatste Solar bezoek. Nu inmiddels de 9de editie met dagelijks 27000 bezoekers en 14000 kampeerders, geheel uitverkocht.
 
Met de auto vanuit Maastricht vertrokken en hopen dat ik het waterpistolengevecht om 12:00 uur kan meemaken, hetgeen niet gelukt is. Vorig jaar organiseerde ze een battle met 800 deelnemers en haalde het record “grootste watergevecht van Nederland”. Dit jaar is het record verbroken met ruim 3000 deelnemers, zo’n 6000 waterpistolen en 10000 waterballonnen. 
 
Er waren nogal wat omleidingen en Solar heeft er alles aan gedaan het verkeer goed te leiden. Borden waren duidelijk aangegeven, via dorpjes waarvan ik het bestaan nog niet kende, met typische zondag-sight-seeing-momenten, terecht gekomen op P2. 
 
Met een mega aantal mensen wachten op de shuttle bus. Bang dat we hier nog wel een uurtje konden wachten, viel het reuze mee. Iedereen werd in de bus gepropt, de hitte nam gelijk nog eens toe met 10 graden en het feest kon beginnen. De route van de bus ging volledig rondom de Maasplassen alwaar ook de camping begint. 
 
Ik wist niet wat ik zag, in die laatste 4 jaar lijkt de camping wel verviervoudigd en is de camping een Festivalterrein op zich geworden. De bus was uitgerust met een behoorlijke muziekinstallatie, een coole chauffeur die iedereen onderweg nog wilde oppikken (nog meer proppen), knallende beats uit de boxen, werden we voor de ingang door de party bus afgeleverd.
 
De doorgang voor de pers was goed geregeld en een persvoorlichter bracht me gelijk naar het ingerichte persbureau. Hier was de plek voor een drankje, het lariekoek krantje lag klaar (een heuse Solar krant) en een aantal collega’s; reporters en fotografen die ik vaker tegenkom ben ik ook vandaag hier tegengekomen. Gezellig even chillen en bijkletsen was hier mogelijk. Het uitzicht van dit persbureau (torentje) was veelbelovend. 
 
De toestroom van bezoekers vanuit de camping begon op gang te komen evenals de lange rijen bij de normale entree. Security ging behoorlijk grondig te werk zoals telefoontjes uit elkaar halen, schoenen uittrekken en sowieso iedere tas werd binnenstebuiten gekeerd.
 
Nu het veld nog moest volstromen was het nog mogelijk de verschillende area’s wat rustiger te bekijken. Gewapend met waterpistool, opgepikt bij de pers, bonnen gehaald en maar gewoon vooraan begonnen.
 
Het thema van Solar 2013 is “het experiment”. Zowel in de vormgeving als in de inhoud van het aanbod is het thema zichtbaar, voelbaar en hoorbaar. Overal experimenten die je zelf kunt uitvoeren en beleven. Een rit in de tijdmachine, cabines, gecreëerde dierenkoppen waar je hoofd in past, maar zeker ook de decors van de stages. Chapeau, dit ziet er geweldig uit. 
 
Het theaterdorp was groot met veel verschillend aanbod. Kleinkunst, muziek, klassieke muziek, poëzie, goochelaars, kleding, kleur, fruit wat muziek maakt, breien; noem maar op. Heel gezellig en warm ingericht.
 
Dan langs het “eindje airport/ BIKI90” een soort half open bunker als stage, waar het al vanaf het begin volle bak is. We zijn die dag nog een paar keer langsgelopen en het bleef hier druk en feestelijk.
De volgende area is “container compound/ O!!”, nog redelijk leeg, maar later op de dag druk bezocht, gezellig en dromerige dansers.
 
Tussendoor de eettenten en creatievelingenacties op het pad naar de mainstage. Nog helemaal leeg op dat moment, maar zeer groot uitgepakt qua houten vloer, dat belooft nog wat hier. Met een super mooi decor. Een soort van water, vis, lucht, blauwe droom waar je tegenaan kijkt. The Opposites en feest dj Ruud hebben later op de dag, er in ieder geval voor gezorgd dat al deze ruimte spectaculair benut is geworden! Weer terug naar het pad kom je “Solar limburg” tegen. Een stage geheel gebouwd op het water, op een mega vlonder. Dit stage is een samenwerking met cultuurpodia van de buurt, de NOR uit Heerlen en ECI uit Roermond. Eigenlijk mis ik hier de poppodia uit Maastricht en Venlo nog. Zeer kunstzinnig vormgegeven, honderden fietsen gebruikt voor de afzetting van de vlonder en een gezellig terras aangelegd.
 
Zo lopen we op tegen House of House stage, boven op de berg. Voor het publiek een levensgrote hemel gespannen met overal vlaggetjes. Ook hier valt mijn mond open van het decor. Een groot huis, met lieflijke kleuren, een balkon voor de dj, een soort barbiehuis maar met een twist. Het lijkt op een decor gebruikt voor een van de eerste Extrema feesten in Aquabest.
 
Via het achterpad naar het technolab. Dit spant voor mij echt de kroon. Dit decor is een combi van een sprookjeskasteel en een spookhuis rondom de technotent gebouwd. Echter binnenin is het nog mystieker. De schijnbare raampjes die aangebracht zijn, werken samen met het licht, het lijkt alsof er licht schijnt als de djboot verlicht wordt. Alsof er onweer is aan de buitenkant. Ik kan bijna niet beschrijven wat ik hier heb gezien. Op dit punt kan ik eigenlijk geen schoonheid meer aan en voel ik me overladen.
 
Het middendorp staat voor de moderne Ark of Noach, de raket. Een megagroot houten gebouw, waarop je kunt klimmen voor de leuke kiekjes en waar de “sober area” aan gelegen is. Dan ben ik de “jukebox area”, het botsauto gebouw en de tent met het rauwlab nog vergeten.
 
Tussendoor heb ik geprobeerd nog wat muziek mee te pikken, maar de zon, t strand, de gezelligheid, de solartistique, t waterpistool, familiaire gevoelens en de humor, hebben het mij moeilijk gemaakt.
Jeff Mills, de laatste dj in het technolab, was erg strak en goed. Feilloos gemixt met een Detroit techno sound. Met een hele volle tent heeft hij menigeen een voldaan muziekgevoel gegeven. http://youtu.be/l3p5cGBMsqY zie hier voor de laatste 2 minuten.
 
In het rauwlab van Joost van Bellen heb ik nog een stukje van “wannebe a star” gezien, zij maakte er echt een feestje van. Net zo als Joost van Bellen zelf. Wat mij betreft was het rauwlab de hele dag goed, dansbaar, intiem en het geluid goed afgesteld .
 
Met sommige (theater)acts en kunstzinnige deelnemers heb ik wel hard gelachen. Het levend flipperspel in een nagebouwde flipperkast, met swingende disco en flipperkastgeluiden, was geweldig. Zo ook het zien van 10 hard breiende dames en knutseltafels. Ondertussen is de hele dag het waterpistolengevecht onderling, tussen uitdagers en slachtoffers, hard doorgegaan en in een niet oplettend moment kon je zomaar zeiknat zijn.
 
De faciliteiten waren voldoende. Veel waterpunten voor gratis water (ivm warme weer) en het vullen van waterpistolen en voor een schone wc moet je op zo’n 2de festivaldag de zintuigen maar even uitschakelen. De drankbars genoeg en makkelijk toegankelijk. Evenals genoeg aanbod van food.
 
In die paar jaar tijd is Solar verviervoudigd, het terrein is propvol gebouwd en het is mega druk. De creatieve, familiaire bezoekers zorgen voor het goed vertoeven op het festival. Evenals de ongeveer 700 (creatieve) acts en deelnemers, het is een feest voor allen. Echter de muziek alleen staat niet meer op de eerste plaats. Het aanbod van muziek is heel breed, noem maar op het is hier te vinden op de stages of onder de creatievelingen; Livemuziek, techno, commerciële dance, alternatieve dance, funk, disco, R&B en in alle combinaties mogelijk. De decors zijn schitterend evenals de aankleding van het gehele festival.
 
Solar is in de loop van de jaren artistieker geworden en ik denk dat Solar met zijn intentie, de basisdoelstelling, de behouden sfeer en kleurrijke belevingen, nu meer dan ooit deze doelstelling behaald heeft. 
 
Volgend jaar pakt Solar uit voor de 10de editie. In de Limburgse kranten verscheen een artikel dat Solar naar een weekfestival wil groeien, ik ben benieuwd. Het thema voor de jubileumeditie, volgend jaar wordt: sprookje. De collectieven en kunstenaars kunnen zich nu al inschrijven.
 


Reporter: Letter Move

Meer info evenement
Foutje gezien? Let us know!


Guestzone is weer terug aan de top!

Members nemen soms de moeite om ons te bedanken voor de gewonnen gastenlijstplekken en/of vrijkaarten, wat wij natuurlijk erg leuk vinden.

Check een aantal van de reacties.Maak kans op een Sonos draagbare speaker twv €199!

Maak kans op een draagbare Sonos speaker!


De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 140.725 vrijkaarten verloot onder onze members.

Dat zijn er ruim 800 per maand. En dat al bijna 15 jaar lang!

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.


Je maakt bovendien direct kans op een draagbare Sonos speaker twv €199!

De Sonos Roam 2 heeft een IP67-rating voor stof- en waterbestendigheid en is daardoor ook goed naast het zwembad te gebruiken. Hij hoort dan ook zeker thuis in onze lijst van waterbestendige Bluetooth-speakers voor op het strand.

Een automatische TruePlay-functie, een batterijduur van 10 uur, een IP67-certificering voor water- en stofbestendigheid en een rijke geluidsbeleving.

Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in en controleer of alle gegevens zijn ingevuld en up-to-date zijn.
Maak extra kans door een leuke/originele reactie te schrijven onder onze Facebookpost.Vrijkaarten voor de beste events en festivals!

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben we 140.725 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Populaire Winacties

Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Inloggen


member organisatie
Of login met je emailadresBeveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Member account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Zakelijk account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.


Beveiligd door reCAPTCHA.
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.Let op: het is verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.

Introducé aanmelden
Degene die ik graag mee neem naar event-name op event-date is:
Geef dit vóór introduce-name aan ons door!
Win vrijkaarten!
Koppel jouw mobiele nummer.

Kosten
€0,40 per deelname per winactie.

Koppelen via telefoon
Klik op de link van de code en verstuur het bericht naar 4004.

Koppelen via laptop/pc
Verstuur op je mobiel de code via een sms naar 4004.

Code
Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen