Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview Jeffrey SutoriusEen nieuwe naam dook op in de dancescene, maar wel met een bekend gezicht. De in Den Haag opgegroeide Jeffrey Sutorius is klaar om een tijdperk achter zich te laten en verder te gaan als DJ/producer onder zijn eigen naam. Guestzone kreeg de mogelijkheid om te praten met de producer over deze moeilijke tijd, maar kijken ook met hem vooruit naar een nieuw hoofdstuk die klaar staat om te beginnen.


Wij spreken de DJ/producer in hartje Amsterdam. Hij heeft al wat buitenlandse interviews achter de rug en voelt zich opgelucht als hij door heeft dat dit interview gewoon lekker in het Nederlands is. ‘’Echt, gewoon in het Nederlands? Heerlijk!’’, grapt de producer.

Een nieuwe start
Een nieuwe naam kwam dus naar voren, maar met een bekend gezicht. Voorheen was hij bekend als Dash Berlin, maar nu gaat de hij verder onder zijn eigen naam Jeffrey Sutorius. ‘’Voor mij verandert er eigenlijk vrij weinig. Ik ben nog steeds dezelfde gast en draai nog steeds dezelfde muziek. Ik ben nu meer in controle over mijn eigen muziek en heb behoorlijk wat dingen klaar liggen onder mijn eigen naam. Dat is wel heel spannend. Het is écht alleen een naamsverandering. Buiten dat verandert er eigenlijk niet heel veel. ’’, legt Sutorius uit.

De DJ/producer stond voorheen bekend onder de naam Dash Berlin. Na onenigheid met zijn boeker en management, was het niet meer mogelijk om onder deze naam op te gaan treden. ‘’Ik heb een flinke klap gehad. Dat heb ik echt onder ogen moeten zien en heeft heel diep gezeten. Echter ben ik nu 95% procent battle ready om het weer op te gaan pakken en door te gaan. Ze zeggen wel eens geluk bij een ongeluk omdat ik nu op het Amsterdam Dance Event rond kan lopen. Ik ben hier eerder eigenlijk nooit echt onderdeel van geweest. Ik werd er eigenlijk een soort van weg gehouden. Waarom weet ik niet. Het is namelijk echt leuk om onderdeel uit te maken van Amsterdam Dance Event en in contact te komen met de mensen die je normaliter onderweg alleen tegen komt. Ik ben enthousiast om dingen uit te leggen en aan de wereld te kunnen laten zien welke kant ik nu uit ga’’, vertelt Sutorius.

Sutorius kijkt ook met een positieve blik naar zijn carriere onder de naam Dash Berlin. Wat is zijn mooiste herinnering van deze periode? ‘’Weet je, every end is a new beginning. Een nieuw begin is voor mij de mooiste herinnering, want je weet nooit wat de toekomst je gaat brengen. Wat ik wel weet, is dat er veel nieuwe muziek klaar staat om de mensen kennis mee te laten maken. Iets waar ik enorm veel vertrouwen in heb. Nieuwe muziek maken was voor mij ook een manier om mijn boodschap over te brengen en over wat ik heb meegemaakt de afgelopen jaren. Verder zal ik niet heel veel wijzigen aan waar ik voor sta. Ik zie dat er op social media en op straat gewoon onwijs veel support is voor wat ik heb gedaan de afgelopen tien jaar en voor de ruimte die ik vrij heb gemaakt om bereikbaar te zijn voor mensen, zowel direct als indirect. Eigenlijk gaan wij met zijn allen een nieuw avontuur aan en de respons daarop is fantastisch. Ben ik echt heel erg blij mee’’.

Ondanks alle positieve herinneringen, neemt de DJ/producer ook een hele belangrijke levensles mee uit het Dash Berlin tijdperk. ‘’Blijf bij jezelf. Het is altijd door het feestgedruis heen gaan. De mensen die erbij betrokken zijn om het zover te krijgen die hebben ook allemaal een leven. En artiesten ook. En dat wordt vaak vergeten omdat je publiek domein bent. Maar mensen vergeten dat het ook gewoon mensen zijn. Het gaat vaak goed en dat wordt dan uitgebreid gevierd op een feestje, wat het mooiste is dat er is. Maar het gaat ook vaak niet goed en dat moet je gewoon eerlijk kunnen zijn. Waarom gaat het niet goed? Ben ik daar zelf verantwoordelijk voor? Die (verantwoordelijkheid) moet je nemen. Verantwoordelijkheid nemen is een van de dingen die heel dicht bij mij komen als je kijkt naar een levensles die ik meeneem. Iedereen moet zichzelf die vraag kunnen stellen. Vaak is het alleen moeilijk om de realiteit te zien. Want wat is de realiteit nog als je continu van het ene naar het andere land vliegt om op te treden. Voor een hele lange tijd kan je het zien als een soort vrolijke psychose. Het gaat heel ver. Ik wil niet op de stoel van een psychiater gaan zitten, maar hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe beter je bent in hetgeen wat je doet’’, vertelt de DJ/producer. Jeffrey geeft aan hier zelf ook mee te maken te hebben gehad. ‘’ Ik heb hier vaak mee gestruggled. Je wordt vanuit een management een bepaalde hoek ingedrukt. Daar ga je dan mee dealen en dingen in een groter geheel bekijken. Ben ik belangrijk? Zijn er andere mensen belangrijk? Veel mensen kiezen dan voor zichzelf en dat is ook goed. Ik heb niet voor mezelf gekozen maar voor andere mensen, omdat ik aan anderen wilde denken. Dit heeft me wel in deze situatie gebracht. Was ik toen verantwoordelijk voor mezelf? Nee. Absoluut niet. Jaren later kom je jezelf alsnog tegen, zoals nu. Het is nu wat het is, dus je moet vooruit kijken, dat is het belangrijkste’’, legt de Sutorius uit.

Het daadwerkelijke begin
De muzikale carriere voor Jeffrey begon al op jonge leeftijd. Van een baan in een platenzaak in Zoetermeer kwam hij als Shopmanager terecht in een platenzaak in Den Haag. ‘’Muziek is helemaal mijn ding, met name nieuwe muziek ontdekken. Een functie als platenverkoper paste dan ook perfect bij mij. In die tijd heb ik dus de jongens die de productie van Dash Berlin verzorgden als vrienden leren kennen. Als vrienden zijn we intensiever met elkaar omgegaan waarop we op het punt kwamen en besloten met elkaar samen te werken. Echter bestond er voor Dash Berlin ook al een DJ, en daar kijk je nu naar. Toen werkte ik alleen onder andere naam en draaide ik op een Defqon 1 of Love Parade bijvoorbeeld. Ik heb daar heel veel van geleerd. Toen de kans kwam om met twee fantastische producers te werken, zei ik eerst nee, en dat hadden ze niet verwacht. Toen ze een tweede keer kwamen heb ik er een nachtje over geslapen. Het hield natuurlijk in dat ik moest laten schieten wat ik had opgebouwd maar waar wel goede vooruitgang in zat. Dat moest ik laten liggen als ik die samenwerking aan zou gaan. Uiteindelijk heb ik toch gekozen om het te doen. Heb ik er spijt van? Absoluut niet. Ik ben die jongens nog steeds heel dankbaar’’, aldus de producer.Nieuwe muziek
Onder de naam Dash Berlin was de producer met name bekend van de euforische en energieke trance melodieën. Blijft dit een kenmerk voor de producer? ‘’Wat ik heb aangegeven in het DJ Mag interview is dat ik natuurlijk wel iets wil bereiken nu wat ik nog nooit heb kunnen bereiken. Dat is natuurlijk nu een hele uitdaging, maar ik denk dat het belangrijk is om jezelf uit te blijven dagen. Eén van de aspecten daarvan is het produceren van volledig eigen muziek. Welke kant ik wil benaderen is een keuze die ik per moment moet maken tijdens het produceren. Ik kan je wel wat laten horen waar ik mee bezig ben geweest, want ik heb al een hoop materiaal klaar liggen. Het is een remix, dus niet mijn eigen plaat. Zou als het goed is over enkele maanden uit moeten komen. ’’, aldus de producer.

De producer pakt zijn telefoon en laat de remix waar hij het over had aan ons horen. De kenmerkende energieke en euforische vibes komen direct naar voren. Natuurlijk ook onwijs tof dat hij nieuwe muziek met ons wilde delen. Wij werden in ieder geval enthousiast van de plaat. Nog even geduld dus...

‘’Zoals je kon horen ligt het helemaal niet zo ver van wat ik heb gemaakt de afgelopen jaren. Straks in december gaan we weer optreden, wat super tof is. In Los Angeles ga ik het nieuwe jaar inluiden bijvoorbeeld. Daar heb ik echt heel veel zin in’’, aldus de producer.

De remix die de producer ons liet horen bevat de herkenbare sound vol energie, maar ook emotie. Iets wat uitgegroeid is tot een kenmerk van de producer. Op welke wijze heeft de producer deze sound ontwikkeld? ‘’Mensen vragen wel eens aan mij wat de connectie is met mijn muziek. Als mensen naar een show van mij komen en mij zien draaien, zien ze iets wat echt is. Ik voel de muziek namelijk zoals de mensen dat voelen. Ik ben namelijk niks meer of minder dan de mensen die op de dansvloer staan. Ik ben alleen de gelukkige die het uit mag voeren. Daar moet ik nu een nieuwe opstart mee maken. Dat is zoals het is. Neemt niet weg dat ik die eer heb om het te delen. Dat is echt. Mensen zien emotie bij mij en dat is echt. Het gevoel en de energie: het is echt. Ik heb constant kippenvel op het podium, ookal is het 85 graden. Ik voel dat de muziek bij de mensen aan komt en het komt bij mij ook binnen. Dat is iets wat je niet kunt kopiëren en plakken of in een robot kunt zetten. Dat gevoel is echt. En dat is iets wat elektronische muziek teweeg kan brengen in elk genre. En dat ik dat mag doen op grote podia, dat is een fantastisch gevoel’’, legt de producer uit.Zoals de producer het zelf formuleert, is het ‘’oude vandaag’’ voor hem een grote inspiratiebron. “Dat zijn gewoon pure helden en heldinnen. En dat gaat van een Miss Djax tot een Carl Cox tot Tiesto en Armin die zich nog steeds keihard inzetten en zich proberen te onderscheiden met nieuwe muziek. Iedereen is nog zovaak aan het knallen en mensen aan het verrassen met goeie muziek of komt met een invalshoek die niemand verwacht. Echter zijn hun wel degene waarom we nu allemaal op het Amsterdam Dance Event zijn en kunnen zijn. Dat hebben we aan hun te danken. Dat is iets wat we ook zeker niet moeten vergeten’’, aldus de producer.  

Een heftig maar bijzonder verhaal is wat de producer op tafel weet te leggen. Met alle eerlijkheid en openheid inspireert Jeffrey ons heel erg. Als hij terugkijkt op wat hij allemaal heeft meegemaakt tot nu toe, waar is hij dan het meest trots op? ‘’Het is heel cliché, maar ik ga het zeggen. In mijn burnout periode kreeg ik de mogelijkheid om te trouwen. Ik heb altijd geroepen dat ik nooit ’n figuur was om te gaan trouwen. Mijn huidige vrouw accepteerde dat ook van mij. Maar ik heb in die tijd geleerd dat het voor iemand anders die je lief hebt wél belangrijk kan zijn. Inmiddels ben ik nu iets langer dan twee maanden getrouwd. Dat is een hele belangrijke stap voor mij geweest.

‘Jeffrey gaat de hort op!’
Met een 52e plek in de DJ Mag Top 100, onwijs veel support en steun op de naamsverandering en een positieve Jeffrey die onwijs veel nieuwe muziek klaar heeft staan. Wat kunnen we de aankomende periode verwachten van de producer? ‘’Ja, Jeffrey gaat de hort op! Ik ga denk vloggen onder deze naam’’, geint de producer.

‘’Nee, er komt onwijs veel nieuwe muziek aan. En we gaan de agenda verantwoord inplannen. Ik heb natuurlijk een harde klap gehad. Mentaal, maar ook lichamelijk. Daarom moeten we dat verantwoord in gaan plannen en anders aan gaan pakken. Met David Lewis als boeker aan mijn zijde gaan we dit oppakken. Lekker draaien, terug naar de fans, open staan voor iedereen en vooral weer nieuwe herinneringen maken. Dat kan altijd. Als je 18 bent, 21 of ouder. Je kan altijd herrineringen maken door een simpel feestje te vieren.

Als afsluiter vragen wij aan de producer een quote/levensmotto die hij graag met de volgers van Guestzone wilt delen. ‘’Dat kan er maar één zijn: You live, you learn and then you move on’’, aldus de producer.Foto's: Nikki van der Wildt

Reporter: Danouschka De Haas 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ