Markus Schulz @ ADE

zondag 5 november 2017
Danouschka De Haas

Interview: Markus Schulz @ ADEMarkus Schulz is een gepassioneerde trance producer met Duitse roots, maar woont tegenwoordig in de Verenigde Staten. Terwijl Markus pas net in Nederland is, werd hij bij aankomst direct doorgestuurd richting het Estherea Hotel in Amsterdam voor een middag vol interviews. Guestzone was ook uitgenodigd om deze legende een paar vragen te mogen stellen.


Waar Markus Schulz vorig jaar tijdens het Amsterdam Dance Event al een legendarische Open To Close set draaide, was de legende dit jaar weer klaar om precies hetzelfde te gaan doen in de Melkweg in Amsterdam. Wij spraken de producer over deze bijzondere avond, zijn carriere en zijn grootste dromen van dit moment.

Hi Markus! Hoe is het?
“Het gaat goed! Het is mijn eerste dag nu in Amsterdam. Mijn vlucht kwam alleen later aan dan gepland dus we lopen iets achter op schema. Maar dat komt wel weer goed. We zijn er, dat is het belangrijkste.”

Kun je ons iets meer vertellen over de start van je carrière in deze industrie?
“Mijn vader was muzikant, dus het zit eigenlijk in mijn bloed. Ik kan jullie ook niet echt vertellen wanneer mijn carrière nou echt begonnen is. Muziek was altijd om mij heen en ik was altijd al bezig met het analyseren van muziek. Zelfs toen ik klein was en radio zat te luisteren kon ik de kick, drop en bass al van elkaar onderscheiden. Ik luisterde ook nooit naar muziek in een geheel, maar altijd naar losse onderdelen. Ik begon met dj’en en begon met platen mixen. Ik begon met werken in een studio en kreeg meer kennis over alle materialen. Ook kwam ik in contact met vocalisten en ging daarmee samen werken. Ik was nieuwsgierig en wilde maar al te graag nieuwe dingen leren."

Je bent een legende in de wereld van trance. Wat betekend het genre voor jou?
“Ik had het heel moeilijk in mijn jeugd. Toen ik naar de VS verhuisde sprak ik geen woord Engels. Ik kwam in een andere cultuur terecht en raakte heel erg depressief op jonge leeftijd. Ik was namelijk pas 13 jaar. Ik sloot mezelf op in mijn kamer en luisterde muziek om door deze moeilijke tijd heen te komen. Het was alleen niet zomaar muziek. Het was muziek met melodieen, emotie en muziek die je raakt.”

“Trance is het type muziek waar mensen zich naar draaien in moeilijke tijden om er op die wijze doorheen te komen. Daarom hebben wij als trance fans ook een band met elkaar. Mensen die niet begrepen worden, of niet geaccepteerd worden. Wat alleen wel zo is als je een trance artiest bent, is dat je jezelf toewijdt aan deze groep mensen. Wanneer je als trance dj dus ineens pop-achtige muziek gaat maken, laat je de groep mensen die het moeilijk heeft eigenlijk zitten. Zo denk ik erover. Ik heb ook nooit geprobeerd om dat te verstoppen of voor mij te houden. Ik volg de trends ook totaal niet. Psytrance of EDM bijvoorbeeld. Niks voor mij. Voor mij is trance het allerbelangrijkste. Het gaat veel dieper dan dat en er zit gevoel en emotie bij.”

Hoe zou jij je eigen sound omschrijven?
“Eigenlijk als ‘anti-trends’ trance. Ik zal jullie uitleggen waarom. Voor een periode was er zo’n standaard stereotype trance plaat. Je hebt je intro, breakdown waarbij mensen los gaan en meezingen, en vervolgens een build-up waarbij mensen helemaal los gaan. Het volgende nummer is precies hetzelfde verhaal. Ik voel me daar niet comfortabel mij. Voor mij gaat het om de groove en melodie. Ik zoek naar het moment om het dansen gaande te houden en ondertussen richting een bepaald moment toe te werken met de juiste melodie en emotie zodat de breakdown op het juiste moment wordt ingezet.”

Je hebt op zoveel grote festivals gestaan. Welk festival is momenteel je mooiste herrinnering?
“Oei, dit is een moeilijke. Sowieso is EDC natuurlijk fantastisch. Ik heb een speciaal plekje in mijn hart voor Nature One. Transmission is uiteraard ook een hele bijzondere. Eentje kiezen gaat mij niet lukken, want deze drie zijn toch echt mijn favorieten.”

Morgenavond, 20 oktober, sta je in de Melkweg met een Open To Close show. Hoe bereid je je voor op zo’n lange set? Ben je nerveus?
“Ik ben zeker niet zenuwachtig. Heb er juist superveel zin in! Weet je, vorige week heb ik een 10 uur durende set gedraaid in Montreal, dus ik ben zeker voorbereid. Ik ben het type producer die speelt vanuit mijn hart. De mensen die mijn muziek leuk vinden, komen naar mijn shows vanwege mijn muziek en dus vanwege het gevoel waarmee ik mijn sets draai vanuit mijn hart. Er ontstaat dus een soort van connectie tussen mij en mijn fans. Het is niet dat ik een paar psytrance platen heb gemaakt en daardoor nieuwe fans krijg die naar mijn shows komen omdat ik een paar van die platen heb gemaakt. Dan heb je reden om nerveus te zijn, want je bent dan eigenlijk nep. Als je muziek maakt vanuit je hart, dan heb je geen enkele reden om nerveus te zijn maar juist hartstikke enthousiast.”

Aha, it’s all about trance! Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“De studio in, psytrance produceren en daarna deephouse. Nee, grapje. De laatste tijd ben ik vooral bezig geweest met de Dakota shows, wat ik nu om heb gezet naar een album wat heel snel uit gaat komen. Daarnaast ben ik ook met veel andere muziek bezig. Ik heb samengewerkt met geweldige vocalisten en ben vooral erg druk bezig in de studio. Het is een kwestie van tijd op welke manier ik het uit ga brengen. Tijdens mijn Open to Close set ga ik ook veel van deze nieuwe muziek uitproberen zodat ik er nog eventuele aanpassingen kan maken.”

"Op een gegeven moment ga je toch nadenken over je nalatenschap. Zo is het concept Dakota ook ontstaan. Ik ga niet stoppen ofzo hoor, maar op een bepaald punten ga je nadenken over bepaalde dingen. In dit geval wil ik muziek uit brengen wat mensen zich voor altijd blijven herinneren."

Als laatste vraag zijn wij benieuwd of je nog een quote/levensmotto hebt die je graag met de volgers van Guestzone zou willen delen?

“Ja, zeker. Enkele jaren terug was ik in Ibiza. Ik zat in de lobby en Frankie Knuckles was er ook. We hebben uiteindelijk enkele uren zitten praten. We hadden gesprekken over de industrie en ik vroeg hem ook om advies. Er was een ding wat hij zei en wat ik zeker ook nooit ga vergeten. Hij vertelde mij dat het belangrijkste is wat er uit de speakers komt, de rest volgt vanzelf. Een wijsheid die ik zeker mee heb genomen in mijn carriere en ook graag met jullie deel!”


Interviewer: Danouschka De HaasFoutje gezien? Let us know!


Guestzone is weer terug aan de top!

Members nemen soms de moeite om ons te bedanken voor de gewonnen gastenlijstplekken en/of vrijkaarten, wat wij natuurlijk erg leuk vinden.

Check een aantal van de reacties.Maak kans op een Sonos draagbare speaker twv €199!

Maak kans op een draagbare Sonos speaker!


De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 139.868 vrijkaarten verloot onder onze members.

Dat zijn er ruim 800 per maand. En dat al bijna 15 jaar lang!

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.


Je maakt bovendien direct kans op een draagbare Sonos speaker twv €199!

De Sonos Roam 2 heeft een IP67-rating voor stof- en waterbestendigheid en is daardoor ook goed naast het zwembad te gebruiken. Hij hoort dan ook zeker thuis in onze lijst van waterbestendige Bluetooth-speakers voor op het strand.

Een automatische TruePlay-functie, een batterijduur van 10 uur, een IP67-certificering voor water- en stofbestendigheid en een rijke geluidsbeleving.

Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in en controleer of alle gegevens zijn ingevuld en up-to-date zijn.
Maak extra kans door een leuke/originele reactie te schrijven onder onze Facebookpost.Vrijkaarten voor de beste events en festivals!

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben we 139.868 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Populaire Winacties

Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Inloggen


member organisatie
Of login met je emailadresBeveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Member account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Zakelijk account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.


Beveiligd door reCAPTCHA.
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.Let op: het is verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.

Introducé aanmelden
Degene die ik graag mee neem naar event-name op event-date is:
Geef dit vóór introduce-name aan ons door!
Win vrijkaarten!
Koppel jouw mobiele nummer.

Kosten
€0,40 per deelname per winactie.

Koppelen via telefoon
Klik op de link van de code en verstuur het bericht naar 4004.

Koppelen via laptop/pc
Verstuur op je mobiel de code via een sms naar 4004.

Code
Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen