Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview RAM: "Voor mij is trance een levensstijl"

A State of Trance Festival 2017  Utrecht

Een pioneer van de trance waarbij emotie centraal staat. Tijdens A State of Trance spraken wij met Ram Boon, beter bekend als RAM over zijn rol in de trancescene, toekomstplannen en de mooie/minder mooie momenten die deze producer meegemaakt heeft.

Wij ontmoeten RAM nadat hij een waanzinnige set gedraaid heeft op het 138 podium. "Hoe het met mij gaat? Ja, op events als deze gaat het altijd goed met me! Heb net mogen draaien en het was écht fantastisch. Heb zelf nog niet echt tijd gehad om andere DJ’s te checken, maar ga zo nog wel even richting de Psy stage. Vini Vici wil ik ook erg graag zien!"

Uiteraard kwam de volgende vraag ook voorbij. Armin presenteert wekelijks zijn tune of the week. Welke tune stond deze week bij RAM op repeat? "Pfoe zeg hé, dat is een lastige. Nee, wacht. Ik heb er één. Ik heb laatst een remix mogen doen voor Ahmed Romel zijn track ‘City of Life’. Dat is mijn favourite tune of the week!"

We gaan even terug in de tijd met RAM. Hoe kwam hij in contact met het genre trance? "Dat was in 1989. Iemand vroeg mij toen een keer mee naar een feestje. Was ergens in zo’n warehouse. Vond het eerst allemaal maar vaag, maar ben uiteindelijk toch gewoon meegegaan. Uiteindelijk kwam ik uit in één of ander donker hol met een paar krakende boxen. Echter werd toen wel veel goeie dance muziek gedraaid en was het liefde op het eerste gezicht voor mij. Daarna meteen elke week naar feestjes gegaan en dat heeft zich ontwikkeld tot waar ik nu sta."  

Je hoort het van vele liefhebbers; trance is iets moois. Hoe bijzonder is trance voor deze producer? "Het is voor mij echt alles. Ik kan mij de tijd niet heugen dat ik geen trance geluisterd heb. Dat is nou zo’n 25 jaar. Trance is veel meer dan muziek voor mij. Het is uitgegroeid tot een levensstijl." RAM heeft niet echt één inspiratiebron, maar meerdere. "Van alle soorten muziek eigenlijk wel. Je pikt overal wat dingen uit waar je iets mee kunt doen. Zo krijg je eigenlijk overal wel inspiratie van."

A State of Trance Festival 2017  Utrecht

In het verleden heeft RAM een periode samen gedraaid met producer Bas Abels onder de naam DJ Bas & Ram. "We zijn 14 jaar samen geweest, hebben mooie dingen meegemaakt maar zijn op een gegeven moment gewoon uit elkaar gegroeid. Hij ging meer de house kant op en ik was van de trance. Toen hebben we besloten om allebei onze eigen weg in te slaan en solo een nieuwe uitdaging te beginnen. Dat is absoluut de beste keuze geweest. Voor mij heeft het alleen maar beter uitgepakt. Als je namelijk een duo vormt maar je staat er allebei niet meer goed in, dan heeft het geen zin om door te blijven gaan. Dus de juiste oplossing voor ons was om te stoppen."

De sound van RAM is een sound die vele goed kennen. Wanneer wij vragen om zijn sound in één zin te omschrijven, vat hij het precies samen zoals wij dat ook zouden doen. "Emotionele, gevoelige en energieke trance."

De emotie in RAM zijn tracks is altijd te voelen. Bij één track in het bijzonder, waar de producer ook het meest trots op is. "Inkoppertje! Ramelia, een eerbetoon aan mijn overleden vrouw. Buiten dat het een mooie track is staat deze ook het meest naar mijn hart." De vocalen voor deze track zijn ingezongen door Susana. "Susana kende mij en Ramelia, wat het dus nog persoonlijker maakte. Ze heeft het echt fantastisch gedaan!"

Als producer reis je over de hele wereld en kom je op de meest mooie plekken. Echter ben je wel veel minder thuis. Welk land voelt voor RAM als thuiskomen, wanneer hij on the road is? "Eigenlijk heel veel plekken. Argentinie vind ik geweldig. Maar ook plekken als Mexico, Thailand en Australie en Amerika. Als je zoveel reist, leer je overal ook mensen kennen. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat je je sneller thuis voelt."

Als wij vragen naar een favoriet optreden wat hem bij is gebleven, vertelt Ram ons dat hij alle evenementen eigenlijk even bijzonder vindt. "Dat is een lastige. Het gaat mij niet om de grote van een evenement, maar om het publiek en de sfeer die er hangt. Dat kan natuurlijk op een avond als deze zijn tijdens A State of Trance waar duizenden mensen los gaan, maar ook gewoon een klein feestje in een club met 200 man. Als het publiek lekker los gaat op je muziek. Dat zijn de dingen die mij het meest bij blijven."

Naast het produceren en draaien, heeft RAM ook een grote rol in Grotesque. "Samen met een vriend van mij zijn wij met Grotesque begonnen. We zijn klein begonnen met feestjes in The Factory voor 600/700 man. En nu doen we feestjes in de Maassilo in Rotterdam voor zo’n 3000 man. Daarnaast hebben we er ook nog 3 labels bij én een radio show. Wat dus heel klein begon, is uitgegroeid tot een heus platform waar ik erg trots op ben." Als wij hem de keuze voorleggen tussen het organiseren van events of het draaien, geeft hij snel een duidelijk antwoord. "Draaien, 100 procent zeker! Draaien is absoluut mijn eerste passie."

Wat kunnen wij van RAM verwachten dit jaar? "Wij zijn druk bezig met het label uitbreiden en evenementen. We gaan een interntionale clubtour doen namelijk, super leuk! Daarnaast gaan we in Nederland ook weer veel shows doen met Grotesque, hebben stage hostings op festivals en ik ga ook nog met mijn eigen tour op pad. Ook komen er een paar mooie nieuwe platen aan. Het wordt een druk jaar!"

De standaard afsluiter van elk interview die wij geven. Wat wil RAM meegeven aan zijn fans op Guestzone? "Volg je gevoel en haal alles uit het leven. Volg je hart en heb plezier!"

A State of Trance Festival 2017  Utrecht

Een mooie quote om het interview mee af te sluiten. Wij hebben heel veel respect voor deze producer en kijken uit naar een mooie toekomst voor hem met veel nieuwe muziek!

Nieuwsgierig naar RAM zijn set tijdens A State of Trance? Check ‘m hier !

Foto's:  ALDA Events

Reporter: Danouschka De Haas
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ