Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview Ferry Corsten; ‘Met een lach bereik je meer dan een boze blik.’

Ferry Corsten's Countdown #500 pres by Luminosity  Rotterdam

De naam Ferry Corsten is sinds de start van zijn carriere niet meer weg te denken uit de dance scene. Na vele succesvolle platen, samenwerkingen (waaronder Gouryella met collega Tiesto) begon Ferry ook met zijn eigen radioshow, genaamd Corsten’s Countdown. Op 21 januari 2017 vond de 500e editie van Ferry Corsten zijn radioshow Corsten’s Countdown plaats in samenwerking met Luminosity Events. Een bijzondere prestatie wat groots gevierd werd in Ferry zijn thuisstad Rotterdam. Poppodium Annabel kreeg de eer om deze avond te hosten. Met maar liefst een acht uur durende livestream konden alle fans van Ferry Corsten genieten van de mooiste trance-platen, aftellend naar een absolute nummer één. Voordat Ferry Corsten opnieuw het podium betrad om er samen met iedereen een goed feestje van te maken, spraken wij deze topproducer.

‘’Ik vond het allemaal leuk en aardig hoor, zo’n radioshow, maar het is veel te veel werk dacht ik toen.’’


Ferry heeft er zo’n 8 uur opzitten met zijn 500e radioshow en heeft ongeveer een uur pauze voordat hij achter de draaitafels stapt van poppodium Annabel. "Het is nogal racen, de afgelopen dagen. Gisteravond draaide ik nog op Ministry of Sound in Londen. Met ongeveer twee uur slaap vloog ik weer richting Nederland en ging meteen door naar de Annabel. Hoe ik mij voel? Best wel prima, eigenlijk.", vertelt Ferry.

Het is voor de producer een bijzondere dag. Zijn radioshow Corsten’s Countdown had namelijk de mijlpaal van 500 edities bereikt, waar wij Ferry uiteraard mee feliciteerde. "Dankjewel", zegt Ferry met een glimlach. Maar hoe is Corsten’s Countdown eigenlijk begonnen? "Het begon vanuit een situatie dat ik een paar keer te gast was als side-kick in Amerika bij een radioshow genaamd XM Radio. Die gasten vroegen uiteindelijk aan mij of ik niet een eigen show wilde doen. Armin was toen al bezig en ik hoorde altijd hoeveel werk het was. Ik vond het allemaal leuk en aardig hoor, zo’n radioshow, maar het is veel te veel werk dacht ik toen. Desondanks bleven die gasten het maar zeggen. Begin nou een radioshow. Je moet het echt doen, is geweldig! Je hebt dan meteen een plekje bij ons op de zender. Uiteindelijk hebben ze mij weten te overtuigen om het te doen. Echter wilde ik wel een leuk concept hebben. Daardoor is Corsten’s Countdown eigenlijk ontstaan. Ik draai elke week een x aantal nieuwe platen en luisteraars kunnen hun favoriet kiezen. Dan stellen we voor de week erna een top 3 samen uit deze tracks. Dus een week later hoor je 7 nieuwe tracks en de top 3 gekozen door de luisteraars. Vanavond was dus eigenlijk precies hetzelfde, alleen dan live!"

Op de vraag wat Ferry zijn eigen favoriete plaat is, kan hij niet snel antwoord geven. "Weetje, elke week komt er wel wat uit wat ik te gek vind. Een keuze maken vind ik dus erg lastig. Geldt ook voor mijn eigen platen. Ik heb er zoveel! Toch is Anahera een plaat die er bovenuit springt, denk ik. Anahera is een plaat die toch wel even de haartjes overeind liet staan bij iedereen, ook bij mezelf. Neba deelt de eerste plaats met Anahera, alhoewel ik af en toe wel momenten heb dat ik Neba net iets beter vindt. Daar zit toch een bepaalde emotie die net nog iets dieper is."

Wij maken samen met Ferry een kleine reis terug in de tijd. Ferry Corsten als klein jongetje opgegroeid in Rotterdam. "Ik ben eigenlijk altijd al actief geweest met muziek.", vertelt Ferry. "Ik had twee buurjongens die al bezig waren met draaien, dus daar dat ik altijd als klein jochie naar te kijken. Zij hebben mij geintroduceerd in deze wereld en vertelde mij dat ik moest gaan luisteren naar de Soulshow van Ferry Maat. Toendertijd draaide deze show superveel vooruitstrevende muziek. Geen top 40, maar alle muziek die in de clubs ten gehore werd gebracht. Dat was voor mij een onwijze eye-opener. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk altijd bezig geweest met muziek."

Waar deze producer zijn inspiratie vandaan haalt? "Dat kan echt van alles zijn. Soms is het gewoon een nieuw apparatuur of nieuwe software waar je mee bezig bent en je loopt tegen een geluidje aan waar je vervolgens mee aan de slag gaat. Ik heb niet echt een routine ofzo. Ik heb niet echt een inspiratiebron. Luister vooral ook veel naar andere muziekstijlen dan dance, zoals klassiek, jazz of van die lekkere alternatieve dingen.", aldus Ferry.

De meeste mensen kennen Ferry Corsten van zijn vroegere samenwerking Gouryella, samen met collega Tijs Michiel Verwest (beter bekend als Tiesto). Vanuit deze samenwerking zijn vele trance pareltjes ontstaan. Uiteindelijk besloot Tiesto om zijn eigen weg in te slaan, waarna het lang stil is geweest rondom Gouryella. Tot 2015, toen bracht Ferry de plaat Anahera uit onder de naam Gouryella. "Tijs en ik zijn toen begonnen samen inderdaad. Tijs was de DJ en ik de producer, want ik draaide toen nog niet echt. We hebben toen drie tracks samen gedaan. Uiteindelijk gingen we allebei ons eigen pad op. Op een gegeven moment hoorde ik alleen maar ‘Put your f*cking hands up’ dat ik echt dacht; ‘Waar is de diepgang gebleven?’. Een persoonlijk ding voor mij, ik was er echt even klaar mee. Ook met de sound van trance op dat moment. Het was niet meer die warme sound van vroeger. Wil nu niet zeggen dat alles vroeger beter was maar dat sentiment wat het had vroeger, dat hoorde je niet meer terug. Daarnaast hoefde ik maar op social media te posten dat ik ergens ging eten en de vraag ‘Wanneer ga je weer iets met Gouryella doen’ verscheen meerdere malen in mijn mentions. Bij de meest random dingen werd er gevraagd naar een nieuwe Gouryella track. Op dat moment realiseerde ik mij wel dat het nog leeft onder de trance liefhebbers en bij mijzelf eigenlijk ook. Zo ben ik weer gaan zitten en zijn er weer mooie Gouryella tracks ontstaan.", vertelt Ferry.

Zijn er toekomstplannen voor Gouryella of was het een tijdelijk uitstapje voor de producer? "Nee, zeker geen tijdelijk uitstapje. Gouryella was vroeger ook al 1 release per jaar. Anahera is 2 jaar geleden, Neba bracht ik vorig jaar uit dus dit jaar komt er ook zeker weer een nieuwe Gouryella track aan. Gewoon een soort routine wat blijft." aldus Ferry.

Ferry Corsten's Countdown #500 pres by Luminosity  Rotterdam

Wanneer wij vragen aan Ferry of hij nog een droom-collab op zijn lijstje heeft staan, moet hij even nadenken. "Pff, goeie. Met een artiest als Chris Martin zou ik erg graag samen willen werken. Dat zou echt te gek zijn. En dan een Gouryella achtige track bijvoorbeeld. Ik denk dat het zeker niet verkeerd zou klinken dan. Lijkt mij heel gaaf.", vertelt Ferry.

Over het mooiste moment van 2016 hoeft Ferry niet zo lang na te denken. "Eigenlijk is het niet muziek gerelateerd.", zegt Ferry. "Mijn zoontje van twee heeft het de eerste jaren best wel moeilijk gehad, vanwege heftige problemen met zijn buik. Vorig jaar kwam eigenlijk een moment dat het beter ging, en dat is steeds meer vooruit gegaan. Een hele heftige periode, maar fijn dat we het hoofdstuk in 2016 af hebben kunnen sluiten en dat het nu ook allemaal goed gaat."

Voor het nieuwe jaar heeft Ferry Corsten al wat mooie dingen op het programma staan. "Ik ben bezig met een nieuw project wat ergens halverwege dit jaar uit komt. Kan er eigenlijk nog vrij weinig over zeggen, maar het is meer dan alleen het album. Dus stay tuned…", zegt Ferry met een glimlach.

Als afsluiter vragen wij altijd of de DJ’s nog een mooie quote of levensmotto hebben die zij met onze volgers willen delen. Ferry had een mooie quote die hij ons graag wilde meegeven. "Ik leef met het motto dat je met een lach veel meer bereikt dan met een boze blik."

Een mooi levensmotto om het interview mee af te sluiten. Na het interview sprong Ferry vrijwel meteen het podium op om het publiek te laten genieten van een eigen set en een Ferry Corsten presents Gouryella set. Heb je het verjaardagsfeestje van Corsten’s Countdown moeten missen? Niet getreurd! Tijdens het 10e verjaardagsfeestje van Luminosity Beach Festival (22-25 juni) staat Ferry namelijk opnieuw achter de draaitafels in Nederland.

Ferry Corsten's Countdown #500 pres by Luminosity  Rotterdam

Reporter: Danouschka De Haas
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ