Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige

Interview Andrew Rayel

A State Of Trance 950   Utrecht

Andrei Rata, beter bekend onder de naam Andrew Rayel, wist in de afgelopen jaren uit te groeien tot een grote naam binnen de trance scene. Inmiddels heeft de producer een eigen label, genaamd inHarmony Music. Ook bereikt de producer bijna zijn 200e Radio Show episode met zijn eigen show ‘Find Your Harmony’. Guestzone kreeg tijdens A State of Trance Festival 950 de mogelijkheid om deze producer van Moldavische afkomst alles te vragen over fases in zijn carrière, muzikale sound, succesverhalen en toekomstplannen.

Wij spreken de producer vlak voor zijn optreden op de Mainstage van A State of Trance Festival. Echter is het grote podium geen onbekend terrein voor Andrew Rayel. “Het is te gek om weer aanwezig te zijn bij A State of Trance. Ik ben inmiddels al enige tijd onderdeel van A State of Trance. Ik heb op meerdere edities gestaan en ook al eens op de Mainstage mogen draaien. A State of Trance voelt als iets onwerkelijks. Er wordt fantastisch werk neer gezet en het wordt elk jaar alleen maar beter. Ik ben blij dat ik een van de gelukkige ben die (bijna) elk jaar mag genieten van dit fantastische evenement.” , aldus Andrew Rayel.

Zoals bijna elke producer heeft trance voor Rayel ook een geheel eigen betekenis. Misschien zelfs meer dan één. “Trance betekent eigenlijk meer dan één ding voor mij. Op verschillende momenten in mijn leven heeft Trance op unieke wijze bijgedragen. Als ik kijk naar nu, is het een groot onderdeel van mijn leven. Wanneer ik wakker word luister ik eerst wat trance voordat ik de studio in ga om nieuwe muziek te maken” , vertelt de producer. Andrew Rayel heeft een unieke uplifting sound, echter wordt dit niet door elke liefhebber gewaardeerd. De producer licht toe: “Sommige mensen blijven zeggen dat mijn stijl geen echte trance meer is. Vaak krijg ik de terugkoppeling dat alles hetzelfde klinkt en een ‘Big-Room sound’ effect heeft. Echter ben ik momenteel ontzettend geinspireerd om weer terug te gaan richting de echte melodieën en ik denk dat mensen dat gaan zien en voelen vanavond.”

A State Of Trance 950   Utrecht

Soms vind de producer het lastig wanneer hij kritiek krijgt op de muziek die hij maakt. “Er is niet echt een manier om ermee om te gaan. The worst case scenario is dat deze mensen niet begrijpen dat ze jouw creativiteit beinvloeden wat invloed kan hebben op iedereen. Zelfs mensen die er eigenlijk niet om geven. Kijk, elke producer wil natuurlijk dat de muziek die ze maken gewaardeerd wordt. Daarom is het soms vervelend dat mensen het niet begrijpen. Als er één persoon in het publiek staat waaraan ik kan zien dat mijn muziek gewaardeerd wordt ben ik al meer dan tevreden” , vertelt Rayel.

Andrew Rayel zijn muzikale carriere begon al heel wat jaren geleden vanuit een kleine stad in Moldavië. “Ik kom uit een klein land genaamd Moldavië. Ik groeide op in Călăraș, een stadje met zo’n 10.000 inwoners. Vanuit mijn kleine kamer heb ik keihard gewerkt en kwam ik uiteindelijk op de grootste stages en festivals terecht. Ik wilde altijd al iets doen met muziek. Ben begonnen met piano spelen toen ik 9 jaar oud was en zo is het balletje gaan rollen. Veel kinderen hebben als ze jong zijn de grootste dromen om bijvoorbeeld dokter te worden. Ik heb dat nooit gehad. Voor mij heeft muziek maken sinds het begin op nummer 1 gestaan” , aldus de producer.

Iemand die Rayel zijn muziek snel oppikte was Armin van Buuren. “Armin was de eerste grote naam die geloofde in de muziek die ik maakte. Daarbij nodigde hij mij ook uit om op verschillende edities van A State of Trance te draaien. Zo heb ik bijvoorbeeld op ASOT in Beirut en Maleisië gedraaid. In 2014 stond ik voor het eerst op de Mainstage van A State of Trance in Utrecht. Ik ben Armin voor altijd dankbaar voor alle support en kansen die hij mij gegeven heeft” , vertelt Rayel.

A State Of Trance 950   Utrecht

Rayel heeft in de loop der jaren zijn eigen merk, Find Your Harmony, door weten te ontwikkelen tot een Radio Show en een eigen muzieklabel onder de naam inHarmony Music. Echter zijn er anno 2020 grote aantallen Radio Shows en labels binnen de trance-industrie. Hoe weet Rayel zich met zijn eigen merk te onderscheiden van de rest? “Ik denk door het delen van onze passie voor deze muziek. Find Your Harmony is eigenlijk ontstaan door mijn eerste soloalbum, wat dezelfde naam droeg. Na dat album kreeg ik het idee om Find Your Harmony verder uit te bouwen. We begonnen met een podcast, genaamd Find Your Harmony podcast, maar ik merkte al snel dat er veel fans waren die vroegen of het geen Radio Show kon worden. Uiteindelijk hebben we deze stap genomen en maken we nu de Find Your Harmony Radio Show. Het is zo snel gegroeid en er zijn zoveel fans die het waarderen. Het merk breidt zich nog verder uit met een show die we op evenementen over de hele wereld presenteren. Daarnaast richten wij ons met het label inHarmony Music op het ontdekken van nieuw talent” , vertelt Andrew.

Wanneer de producer terug kijkt op alles wat hij bereikt heeft vind hij het lastig om een ding op te noemen waar hij heel trots op is. “Er zijn zoveel dingen waar ik trots op ben”, zegt de producer met een grote glimlach. “Ten eerste ben ik heel trots dat ik eigenlijk de eerste en enige persoon uit Moldavië ben die zoveel heeft mogen bereiken in de wereld van elektronische dancemuziek. Daar ben ik ontzettend trots op. Ik ben trots op de muziek die ik heb gemaakt, elk album, elke Find Your Harmony Show, maar ook de kleinere dingen zoals alle lieve berichtjes die ik krijg van fans” , aldus de producer.Voor de 200e Find Your Harmony Radio Show heeft Andrew Rayel een bijzonder anthem geproduceerd. “Ik heb een anthem gemaakt op een andere maar coole manier, al zeg ik het zelf. In plaats van een track zijn het er eigenlijk twee. Een ‘Light Side’ mix en ‘Dark Side’ mix. Het is eigenlijk dezelfde melodie en dezelfde vocalen alleen ademt de ene track meer uplifting vibes en de andere de wat rauwere kant van trance muziek. Wat ik zelf zou kiezen? Allebei, sinds ik zelf op dit idee ben gekomen. Beide representeren mijn stijl en sound binnen trance muziek. Voor de ‘Find Your Harmony’ shows wordt mijn set ook gesplitst. Het eerste uur zal wat meer melodisch zijn met big-room invloeden terwijl de tweede helft dan vol zit met de rauwere, hardere en donkere melodieen. Voor mijn set straks op de Mainstage is dit ook het geval” , vertelt Rayel.

A State Of Trance 950   Utrecht

Voor de toekomst heeft Andrew Rayel grootse plannen. “Uiteraard wil ik dat het merk Find Your Harmony door blijft groeien en succesvol blijft. Ooit hoop ik op het niveau van A State of Trance te komen, zodat we ook bijvoorbeeld stages op verschillende festivals kunnen hosten. We gaan ontzettend goed met Find Your Harmony. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een hosting op EDC Las Vegas met 8000 mensen. Find Your Harmony is een van mijn prioriteiten dus als we nog groter kunnen gaan zou ontzettend tof zijn. In de nabije toekomst hoop ik ook een nieuw album te releasen” , aldus Andrew Rayel.

Voor mede-producers heeft Andrew Rayel een belangrijke tip. “Met alle technologieën van tegenwoordig is het belangrijk om echt uniek te zijn. Kijk, iedere producer kan tegenwoordig vanuit zijn slaapkamer muziek maken dus het is heel belangrijk om op te vallen. Je moet iets nieuws creëren, een eigen sound ontwikkelen en dan kan je al heel ver komen” , tipt de producer.  

Beeld:  Armada Music

Reporter: Danouschka De Haas
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ