Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview Fedde Le Grand op Sensation

Sensation The Legacy  Amsterdam

We hoeven niemand in de dance-scene meer uit te leggen wie de Utrechtenaar Fedde Le Grand is sinds ‘Put Your Hands Up 4 Detroit’. Deze man kan toch wel een legende genoemd worden en is (samen met Funkerman en Raf) verantwoordelijk voor Flamingo Recordings. Daarnaast is hij een van de resident dj’s van Sensation met meer dan 20 landen op zijn naam. Tijdens de vijftiende verjaardag van dit legendarische feest in de Amsterdam ArenA kregen wij de kans om hem te spreken over zijn succes tot nu toe en de toekomst.

Ondanks dat de gehele pers bovenop hem dook, nam hij met zijn rustige en aardige uitstraling toch de tijd om iedereen te woord te staan.

Je hebt in ongeveer 20 landen op Sensation gestaan. Wat is voor jou de tofste editie?
“Chili en Nederland. Chili omdat het eigenlijk een net iets andere venue is. Het is een oud treinstation. Daarnaast heb ik ook gewoon stiekem een voorliefde voor Chilenen door hun brede muzieksmaak. Dat zie je eigenlijk niet zo heel veel meer, het is vaak óf alleen techno óf alleen house enzovoorts. Dat zij zo’n brede smaak hebben, zorgt ervoor dat de line-up en sfeer altijd heel leuk is. En Amsterdam omdat het ook altijd spannend blijft; ik heb het ook nog niet gezien vanavond.”

Je reist de hele wereld af en hebt daardoor natuurlijk zo’n beetje alles al gezien. Wat staat nog op jouw bucketlist?
“Vreemd genoeg zijn er nog best veel landen waar ik naartoe terug zou willen. Gewoon om het een keer echt te bezoeken. Het is nu natuurlijk vliegtuig in, hotel in, draaien en door naar de volgende locatie. Je bent op heel veel plekken best wel kort.”

Naar welke landen zou dat dan zijn?
“Van Japan zou ik wel meer willen zien. Daarnaast woont mijn oude tourmanager nu in Brazilië en daar zou ik ook nog wel iets langer willen blijven, dat vind ik wel een heel mooi land. En er zijn gewoon nog plaatsen waar je als dj niet zo vaak heen gaat, zoals de Malediven.. de mooie bounty plekken.”

Je draait al een behoorlijk lange tijd mee in de scene. Zie jij jezelf ooit stoppen?
“Nou… als ik kijk naar een Carl Cox, die is nu 53 of 54 en dat vind ik zo gaaf! Hij draait nu nog! Ik vind dat het ervan afhangt. Het allerbelangrijkste is dat je plezier erin blijft houden. Maar ik denk ook dat het meespeelt in wat voor scene je verkeerd. In techno en de underground scene is het meer geaccepteerd dat je iets ouder bent. Wie weet switch ik dan wel over naar techno en ga ik dat doen… anders wordt het ook wel een beetje lame.”

Dus jij ziet jezelf wel ooit switchen van muziekstijl?
“Nou, ik kom er eigenlijk vandaan! Toen ik ging produceren deed ik heel veel techhouse, dat was toen veel op oude disco samples gebaseerd. Ik had al die platen niet, ik kon ze ook niet vinden, dus toen probeerde ik dat te vervangen door elektronische geluidjes en zo is dat eigenlijk ontstaan bij mij. Helemaal per ongeluk werd het een radiohit en toen veranderde alles.”Je hebt op zo’n beetje alle grote feesten gestaan denk ik. Tomorrowland, Ultra Music Festival, Mysteryland en vanavond natuurlijk weer Sensation. Naar wat voor feesten ging jij zelf vroeger?

“Ik ging vaak naar Dancevalley en een aantal gabberfeesten. Ik ben nooit gabber geweest, maar ik ging wel altijd. Ik was eigenlijk meer in to hip-hop. Bij mij op school was iedereen gabber en ik werd eigenlijk meegesleept toen. Het was nooit mijn ding, maar toch ging ik. Daarnaast draai ik eigenlijk al sinds mijn 14e op drive-in-shows of feestjes, dus ik ben daar ook altijd wel mee bezig geweest.”

Wat zie jij tot nu toe als jouw persoonlijke hoogtepunt?
“Dat vind ik een moeilijke… Vreemd genoeg heb ik dat helemaal niet met Put Your Hands Up 4 Detroit of Let Me Think About it. Ik ben meer trots op het feit dat ik er nu ‘nog steeds ben’; nu nog relevant ben en er nog steeds heel veel plezier in heb. Dat heeft best wel wat ups en downs gehad. Ik denk dat ik daar het meest trots op ben. Dat ik nu een soort van het hele rondje (ups en downs, hoogtepunten) heb gedaan en kan genieten. Ik heb nu meer overzicht en balans. Ik zie nu ook veel sneller en beter wat er bij anderen gebeurt. Elke dj heeft ongeveer twee jaar een hype en daarna moet je er net als iedereen heel hard voor werken. En ik ben blij dat dat allemaal gestabiliseerd is.”

Wie zijn jouw eigen helden?
“Eigenlijk meer een beetje de ‘oude mensen’. Als dj’s zijn dat bijvoorbeeld (o.a.) Carl Cox, Moby, Fatboy Slim en Groove Armada.”

Sensation The Legacy  Amsterdam

Waarom dan juist deze mensen? Komt dat dan vooral door het feit dat ze al langer meedraaien?

“Carl echt als mens. Ook als dj hoor. Zelfde als Ritchie Hawtin. Carl bijvoorbeeld ook vanwege zijn hele team. Hij heeft echt een soort van familie om zich heen gebouwd. En muzikaal ben ik gewoon helemaal weg van Fatboy Slim, Basement Jaxx en Groove Armada. Dat komt doordat het groepen zijn die mij zelf heel erg geïnspireerd hebben, maar ook echt baanbrekend zijn geweest. Ze hebben heel veel betekent op muzikaal gebied voor wat wij nu allemaal hebben.”

Wie zie jij zelf als het talent van de toekomst?
“Hmm… Ik vind het moeilijk, omdat er heel veel jongens zijn die goed zijn in één ding. Een heel specifiek eigen soundje. Dat werkt ook het snelste, maar als je wilt overleven als dj moet je meer in huis hebben. Het wordt pas echt interessant als ze die eigen sound kunnen ombuigen en meegaan op wat er op het moment speelt, zonder zichzelf te verliezen. Dat is dan ook mijn tip voor beginnende dj’s. Ik vind momenteel Roul and Doors en Jewelz & Sparks bijvoorbeeld echt interessant. Kygo vind ik trouwens ook heel interessant, maar bij hem ben ik heel benieuwd waar het heen gaat. Ik vraag me af of het een hip ding is, of dat het blijvend is.”

Wat kunnen wij deze zomer van jou verwachten?
“Ik ben natuurlijk heel veel op festivals en aan het touren. Na de zomer komt mijn album uit. Daar kijk ik wel erg naar uit.”

Tijd voor tips over zijn album hadden we niet meer, maar dat maakt ons natuurlijk alleen maar meer nieuwsgierig!

Reporter: Dena Nysten
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ