Op een zomerse dag ontmoet ik Najel Monteiro weer. Ik ken hem al een tijdje en elke keer ben ik verbaasd door zijn kijk op de wereld. Hij is een denker. Iemand die zijn tijd vooruit is. Begin juni opende Najel Monteiro één van de stages of Free Your Mind festival. Iets wat hij bijzonder goed deed. Wat kan deze man niet? Hij produceert tracks die door o.a. Ben Sims worden opgepikt.. Mensen raken met zijn muziek is wat Najel het liefst doet. Hoog tijd voor een interview!

Van hiphop naar techno
In zijn tienerjaren kwam Najel voor het eerst in aanraking met housemuziek. “Een vriend van mij, Deiny Neves (inmiddels ook een upcoming DJ in Rotterdam), was al heel lang gek op house. Ik was juist helemaal into hiphop”, vertelt Najel. “Deiny maakte toen al muziek. Altijd als ik bij hem thuis kwam, zag ik hem zitten met dat programma.” Vervolgens besloot Najel ook een computer aan te schaffen om zo muziek te gaan maken. “Zat ik daar achter mijn oude computer hiphop beats te maken!”, lacht hij. Muziek maken bleek een passie, maar Najel wilde toch ook voor zekerheid gaan. Hij besloot daarom met een opleiding bestuurskunde te beginnen. Iets heel anders, maar werken bij de overheid leek hem wel wat. “Ik wilde heel graag maatschappelijke problemen oplossen. Voor mijn gevoel kon ik dat alleen bereiken als ik bij de overheid zou gaan werken.” Ondertussen was hij steeds vaker met muziek bezig. Pas na een tijdje kwam hij voor het eerst in aanraking met techno. “Deiny stelde voor om naar een technofeest te gaan. Ik had geen idee wat ik van techno moest verwachten. Ik ging er met een open mind in. Eerlijk gezegd was ik die vibe van hiphopfeesten helemaal zat”, vertelt hij. “Wat ik toen zag was fucking ziek! Er waren zoveel verschillende soorten mensen. Ik heb samen met een gothic staan dansen zonder één woord te wisselen. We voelden beiden die muziek. Dat was magisch!” Najel’s liefde voor techno was geboren. “Het is heel bijzonder dat er een muziekstroming bestaat die zoveel verschillende mensen bij elkaar brengt.”

DJ of beatmaker
Najel ziet zichzelf niet zozeer als DJ, maar als producer. Een beatmaker. Voorheen maakte hij vooral zijn muziek met software, maar door de jaren heen kwam hij in aanraking met de hardware apparatuur. “Ik houd van tracks die met een synthesizer zijn gemaakt. Toen ik dat ontdekt had, kwam mijn eigen geluid veel beter naar buiten. Ineens voelde ik alles veel beter. Inmiddels heb ik een eigen set weten te creëren.” Eerder bracht Najel al eens een EP uit op het label van Emiel Zwart, maar het is pas sinds vorig jaar dat ze samen draaien. “Vorig jaar vroeg Emiel mij of ik een liveset wilde doen.” Blackmont was geboren. Hoewel Najel zich niet zag als DJ, vond hij toch dat hij de stap moest wagen om voor publiek te staan. “Ik houd ervan om via mijn muziek gevoel over te brengen naar mensen. Ik wil het publiek raken.” Naast Blackmont draait Najel ook onder zijn eigen naam. Met gigs in de club Toffler, op Toffler Festival en Free Your Mind begint zijn naam steeds bekender te worden. Waar Blackmont industrieel en hard is, draait Najel zelf meer grooves. “Ik houd van funky basslines. Met een vleugje soul erdoor. Het hoeft niet altijd zo hard te zijn.” Pas vorig jaar heb ik écht mijn sound gevonden. Hier heb ik lang over gedaan. “Ik wil niet op iemand lijken!”

Muziek met een betekenis
Najel is iemand die veel nadenkt over de wereld. Hij trekt zich maatschappelijke problemen aan en probeert een tegengeluid te brengen via zijn muziek. "Zo heb ik een track ‘Unconscious population’. Dit nummer gaat over de mens die zich niet bewust is van bepaalde problematiek in de wereld. Ook gaan mijn tracks over de minder fijne kanten van het leven. Zo is er ‘Escape of the self’. Dit gaat over mensen die hun situatie willen ontvluchten. Ze verliezen zichzelf in een verslaving en pakken hun problemen niet aan. Het gaat over willen ontsnappen aan de realiteit. Zo hebben al mijn tracks een bepaald thema. Het heeft echt een diepere betekenis. Dit vertel ik niet altijd aan mensen. Uiteindelijk moeten ze hun eigen interpretatie eraan geven.”

Toekomst
Het enige dat hij wil is kunst creëren. Steeds vaker zoekt hij aansluiting met andere kunstenaars. Zo werkte hij eens samen met een fotograaf. Samen maakten ze een connectie tussen techno en fotografie en creëerden zo een verhaal. “Techno is voor mij een ultieme kunstvorm. De mogelijkheden zijn oneindig.” Als ik Najel zie en hoor praten is dat een en al passie. Echter, ook hij vindt dat je veel voor je passie over moet hebben. “Het is hard werken. Wees bereid om op noedels en brood te leven. Of knakworstjes haha!"

Waar ziet hij zichzelf over tien jaar? “Dan wil ik onafhankelijk zijn. Ik wil van mijn creativiteit kunnen leven. Daarnaast wil ik een positieve boodschap overbrengen. Iets wat wellicht ook zijn weerklank vindt in de politiek.” Dit klinkt idealistisch, maar als je Najel hoort praten weet je dat dit niet zomaar een jongen is die dingen roept. Ik ben maar weinig mensen van zijn leeftijd tegen gekomen met een dergelijke visie en boodschap. “Verbondenheid door muziek is mijn ultieme doel. In de techno scene mis ik soms een bepaald familiegevoel. Daar wil ik wat aan doen.”

Interviewer: Suzanne Van kooijFoutje gezien? Let us know!

Win Apple Airpods

Heb jij al een memberaccount bij ons?

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 131.028 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Je maakt bovendien direct kans op nieuweApple Airpods twv €279!

Win Apple Airpods!


Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in, controleer of alle gegevens zijn ingevuld en nog up-to-date zijn.


Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Winacties

Logo Guestzone
inloggen aanmelden
of met email
Logo Guestzone
member organisatie

Of via email


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
member organisatieakkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.


Beveiligd door reCAPTCHA.
Member Login
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.Let op: het is ten strengste verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.
Telefoonnummer koppelen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen