Dimitri by Mark Hoogeveen

Dimitri begint zijn carrière in 1987 in de Amsterdamse club RoXY. Hij draait op alle grote feesten in Nederland en in de jaren negentig breekt hij ook in het buitenland door. In 2007 nam hij afscheid om vervolgens in 2010 terug te keren. In april 2013 verliest hij zijn onderbeen na een bacteriële infectie, maar binnen een half jaar staat hij alweer achter de draaitafels. Afgelopen weekend draaide Dimitri op één van zijn favoriete festivals: Valtifest. Ik interviewde deze legendarische DJ, die openhartig sprak over zijn drugsgebruik en ziekte.


Ik las op Facebook dat Valtifest één van je favoriete festivals is. Waarom is dat?
Met de mensen die achter dit festival zitten heb ik vroeger de spannende tijden in de RoXY beleefd. Die sfeer van toen komt nog steeds een beetje tot uiting op Valtifest. Dat extravagante, dat gekke. Hier komt ook wat ouder publiek. Dat vind ik erg leuk. Ik draai hier ook altijd wat minder serieus, wat losser. Techno met soul blijft mijn ding, maar hier kan ik er net een gekke twist aan geven!

Je vertelde net over de RoXY. Daar begon jij met draaien in 1988, in de Summer of Love. Ik was toen net geboren. Mooi om nu 28 jaar later tegenover jou te zitten. Wat zijn de meest opvallende dingen die je hebt gezien in de evolutie van de dancescene?

Haha, nu voel ik mij heel oud! Er is veel gebeurd. Het is natuurlijk heel professioneel en heel mainstream geworden. Het was vroeger heel puur. Heel kinderlijk ook. Vroeger was het ook zo dat als je werkte in die scene, je het niet deed voor het geld. Er viel toen ook nog niet echt geld mee te verdienen. Je deed het echt ‘for the love of it’. Daarom was het heel puur. Tegenwoordig is er veel geld mee gemoeid en zie je dat er veel commerciële, grote festivals zijn. Maar wat ik wel mooi vind: er is heel veel aanbod en er zijn veel sub stromingen gekomen. Voorheen had je alleen house of techno. Nu zijn er veel meer varianten waardoor je meer de diepte in kan gaan. Ook is in de afgelopen jaren de productie en het geluid van de muziek met sprongen vooruit gegaan. Die vernieuwing in de muziek houdt het voor mij allemaal fris. Ook is er veel aandacht voor de decoratie en aankleding. Dat vind ik erg tof. Nee, voor mij is de scene nog lang niet verzadigd!

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?
Ik ben veel aan het produceren. Ik werk nu veel samen met Boy Bianchi. Hij komt uit Den Haag en is een talentvolle jongere gast. Ik ben geen muzikant, maar ik kan goed produceren. Ik ben er om hem te sturen. Hij speelt de muziek en bedenkt de melodielijnen. Samen zijn we echt aan elkaar gewaagd. Er gaan veel mooie producties komen binnenkort. Ik vind het erg leuk om met jonge mensen samen te werken. Het geeft je weer een nieuwe kijk op dingen en ik kan er veel van leren. Ik heb veel ervaring om te weten hoe iets moet klinken en hoe een dansvloer er op reageert. Hij kan juist weer fantastische melodieën bedenken.

Je hebt heel wat heftige jaren achter de rug. Zo heb je je drugsverslaving overwonnen en heb je je onderbeen verloren. Tijdens het lezen van oudere interviews met jou was het eerste woord dat in mij opkwam ‘veerkrachtig’. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe positief je bent. Hoe kijk je terug op die moeilijke perioden? En hoe sta je nu in het leven ten opzichte van toen?

Ja, ik heb een moeilijke tijd achter de rug. Verslaving heeft mij altijd achtervolgd. Dat heb ik nu eindelijk een plek kunnen geven. Daar ben ik heel blij om. Dat is een jarenlang wel een ding geweest. Toen ik mijn been verloor wist ik mij ook echt geen raad. Ik wist niet of ik überhaupt nog kon draaien of hoe een prothese eruit zag. Maar het zit wel in mijn aard om positief te blijven en er voor de volle 100 % ervoor te gaan. Ik sta optimistisch in het leven en probeer er altijd het beste van te maken. Hoe moeilijk het soms ook is. In een recordtijd van zeven weken heb ik gerevalideerd en stond ik weer op mijn benen. Binnen drie maanden tijd draaide ik toen een zeven uur durende set in de Trouw. Mijn fysiotherapeut en mijn prothesemaker waren die avond ook daar en die zeiden: “Wauw, dit heb ik nog nooit meegemaakt!” Dat kwam allemaal door de liefde van de mensen die mij hebben gesteund. Mijn vrienden, familie en fans. Ook heeft de muziek mij er doorheen gesleept. Als je mensen ziet losgaan op de dansvloer op jouw muziek geeft dat heel veel energie. Dat heeft mij letterlijk op de been gehouden. Zonder het te forceren.

Je hebt ooit gezegd ‘Muziek geeft mij vleugels’. Toch wilde je ooit stoppen. Echter, dit hield je niet lang vol…
Haha nee! Dat was ook in de periode dat ik nog heel erg aan het vechten was tegen mijn verslaving. Ik werd door het middelengebruik ook inspiratieloos en ik had er niet zoveel zin meer in. Toen zag ik mij genoodzaakt om het roer helemaal om te gooien. Ik ben toen op een zorgboerderij gaan werken. Dat heeft mij niet geholpen om van mijn verslaving af te komen, maar het gaf me wel rust. Inmiddels voel ik mij weer zo vrij. Ik heb dat verlangen niet meer om te gebruiken en ik heb mijn passie in de muziek weer teruggevonden.

Wat is de grootste levensles die je uit die zware periode hebt getrokken? En heb je een advies voor jonge DJ’s?
Ik dacht in het begin dat de drugs mij vrijheid gaf. Toen ik net in de spotlights kwam kregen DJ’s een sterrenstatus. Ik vond het toen heerlijk om een eigen wereldje te creëren door drugs te gebruiken. Sinds ik niet meer gebruik ben ik erachter gekomen dat ik juist nu veel vrijer ben. De les is: pas op met drugsgebruik!

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?
Ik ga veel mooie muziek uitbrengen en doorgaan met draaien op mooie feesten. Ik vind het heerlijk zoals het nu gaat. Zolang de mensen mij nog leuk vinden wil ik dit graag blijven doen. Ook zijn er weer plannen om naar het buitenland te gaan. Eerder had ik vanwege mijn prothese daar nog moeite mee, maar nu ben ik er klaar voor!

Wat kunnen we zometeen van je set op Valtifest verwachten?
Hi-Tech soul a la Dimitri met een Valtifest-sausje!

Lees hier ook het verslag van Valtifest!

Website Dimitri
Volg Dimitri op Facebook
AD Bookings

Beeld: Mark Hoogeveen

Interviewer: Suzanne Van kooij

Meer info evenementFoutje gezien? Let us know!

Win Apple Airpods

Heb jij al een memberaccount bij ons?

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 130.811 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Je maakt bovendien direct kans op nieuweApple Airpods twv €279!

Win Apple Airpods!


Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in, controleer of alle gegevens zijn ingevuld en nog up-to-date zijn.


Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Winacties

Logo Guestzone
inloggen aanmelden
of met email
Logo Guestzone
member organisatie

Of via email


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
member organisatieakkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.


Beveiligd door reCAPTCHA.
Member Login
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.Let op: het is ten strengste verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.
Telefoonnummer koppelen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen