Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview Michel de HeyEind vorig jaar was ik aanwezig bij de officiële opening van het Rotterdamse filiaal van We Are Labels. De bekende modewinkel had ter ere van deze opening een speciale 010-regenjas gelanceerd en had diverse bekende Rotterdammers gevraagd hiermee te poseren.

Eén daarvan was Michel de Hey, pionier van de (Nederlandse) tech house- scene. Tijdens de openingsparty zag ik Michel staan en ik twijfelde geen moment om hem te vragen voor een interview voor Guestzone. En zo geschiedde. Afgelopen donderdag spraken we af in een relaxed koffiezaakje bij hem om de hoek in Amsterdam (ja, hij heeft Rotterdam een paar jaar geleden verlaten) en blikken we terug op de afgelopen tien jaar HEY!. Ook praten we over produceren, nieuw talent en toekomstdromen. Eén ding is zeker: he never looses track!

Dit jaar bestaan de HEY!-avonden tien jaar! Je tour ’10 Years of Hey’ werd afgetrapt bij Thuishaven op 23 januari. Hoe was dat?
Haha, ja dat was echt te gek! Sowieso hebben Thuishaven en ik elkaar gevonden. Die combinatie werkt heel erg goed. Toen ik vertelde dat ik 10 Years of Hey ging doen, waren zij de eersten die zeiden: dat moet bij ons! We hebben toen samen de line-up gedaan. Thuishaven is zo’n uniek feest. Het is overdag en nu voor één keer op zaterdag. De sfeer is zo top! Ze zorgen ook erg goed voor aankleding en entertainment. Het is een ideale mix; alle ingrediënten zijn daar!

Hoe begon je ooit met de HEY!-avonden?
Destijds draaide ik al veel. Ik wilde toen heel graag avonden met bepaalde DJ’s draaien. Dat kon niet altijd. Toen bedacht ik: dan ga ik het zelf doen! Heel veel avonden werden om mij heen gebouwd, maar ik vond het ook weleens leuk om met bepaalde DJ’s te draaien waarmee ik niet zo snel tijdens zo’n avond in aanraking zou komen. Zo zijn we gestart. In het begin op heel kleine schaal. De eerste keer was bij de Danceparade. Langzaam maar zeker werden de feestjes steeds leuker. Op een gegeven moment kregen we aanvragen van grote DJ’s. Zo kwam Loco Dice voor mijn verjaardag en later kwam Paul Kalkbrenner eens langs. Op  Mysteryland kregen we een tent aangeboden. Ineens ging het super! We hebben de afgelopen jaren een paar vaste plekken gevonden zoals Toffler in Rotterdam . Afgelopen zomer deden we ook wekelijks de Karavaan in Scheveningen. In het begin was dat keihard werken, maar daarna was het echt te gek. De closing was met Tom Trago! Nu bestaan we tien jaar en gaan we het weer anders aanpakken. Ditmaal een tour door het hele land bij o.a. Toffler, Boothstock en de Melkweg. We gaan er tien doen. Als ze allemaal zoals Thuishaven worden dan wordt het een leuk jaar!  

Wat is de succesformule van de HEY!-avonden?  
Kijk, ik heb niet de ambitie om de nieuwe Awakenings te worden. Ik wil gewoon een plek creëren waarvan je weet dat de mensen altijd tof zijn en de muziek altijd goed is. Het is gewoon een mix. Het is niet alleen voor jong, trendy publiek. Het is een avond waar iedereen zich thuis moet voelen. Dan maakt het niet uit of je 18, 28 of 38 bent. Het gaat puur om de muziek en sfeer. Dit heeft goed gewerkt door de jaren heen, zelfs  op de plekken waarvan men het niet van tevoren dacht. Je ziet dat veel mensen terugkomen en er komt ook weer nieuw publiek bij. Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Ik ben er heel blij mee!

In december 2015 heb je een nieuwe track uitgebracht:  You Feel Alive voor Rejected. Wat kunnen we nog meer van je verwachten komend jaar wat betreft produceren?
Ik heb net een remix afgemaakt voor Eddie Niguel. Hij heeft een track die ik heel veel draaide. Ik heb toen gemaild en gezegd: “Hij is goed, maar ik denk dat ie nog beter kan!”  Daar heb ik Taras van de Voorde bijgehaald. Dat wordt wel een toffe plaat. Verder ben ik nog bezig met wat eigen tracks. Ik heb met Budakid een project gedaan. De EP die ik voor Rejected heb gedaan wordt nu geremixt door Joris Voorn en Jesse Rose. Die remix komt dan weer in april uit. Ik ben nu meer dan ooit bezig met produceren!

Met wie zou je nog wel eens samen willen werken?
Er zijn er wel een paar. Ik vind het leuk om met jonge gasten samen te werken. Voor hen is alles nog nieuw. Daar krijg ik inspiratie van en ik vind het tof om er zelf iets van op te steken. Het project met Budakid is daarom ook een erg leuk traject. Hij zit toch net in een andere hoek dan ik. Er komen nu een paar dingen uit die ik echt cool vind om te draaien. Er is nog een andere jongen uit de Kweekvijver, Chris Stussy. Hij was bij mij op de radio. Chris heeft zich onwijs goed ontwikkeld; hij heeft een goede sound.  Ook ben ik voor het eerst een samenwerking aangegaan met Taras van de Voorde. Hem ken ik al lang en hij heeft veel dingen voor mij gedaan.  Ik heb helaas geen tijd om 24/7 in de studio te zitten en daarom vind ik het fijn als ik met iemand samenwerk waarmee ik snel tot een mooi eindresultaat kom. Dat gaat met al deze mensen erg goed! Er zijn een legbatterij aan mensen met wie ik wel eens zou willen samenwerken, maar de vraag is of dat haalbaar is.

Ik vind het tof dat je jong talent support zoals met de Kweekvijver. Waar let je op bij de aanmeldingen?
Het is heel simpel. Er is een uploadronde en we luisteren maximaal 75 mixen. Dit is natuurlijk wel alleen in mijn genre. Er komt dan vanzelf muziek voorbij waarvan ik denk: dit is cool! Als ik het op een gegeven moment vier of vijf keer in de mix heb, dan betekent dat je mij weet te boeien. Vervolgens ga ik filteren en let ik ook op andere dingen. De Kweekvijver is geen seks, drugs en rock ‘n roll, maar het is een opstapje. Die jongens gaan een keer met mij mee, ze komen op de radio en ze draaien hier en daar. Ik geef ze een zetje. De rest moeten ze zelf doen. Ik vind het erg leuk om nieuw talent te ontdekken. Ik hoop dat er dit jaar weer een paar bij zitten. Eén van die jongens stond na zijn eerste keer draaien te stralen. Dat is echt te gek!  Waar haal je verder inspiratie vandaan?
Haha, ik heb pas sinds een paar maanden Spotify ontdekt en wat een muziek kom ik daar tegen! Hier haal ik veel inspiratie uit. Niet alleen techno, maar ook andere muziek, zoals van Curtis Harding. Soms knalt mijn kop uit elkaar en dan denk ik: fuck, er is ook zoveel goede muziek! Ook musea vind ik erg leuk. De dingen die ik daar dan soms zie doen echt iets met je. Hierdoor krijg je zelf een drive om te creëren.  Verder krijg ik inspiratie van de mensen met wie ik omga. Zij duwen je af en toe in de juiste richting. Ook zie ik soms iemand die zo met iets bezig is en veel inlegt van zichzelf. Dan denk ik: wauw, dit moet ik ook in mijn muziek integreren!

Is het lastig om in deze business de kwaliteit hoog te houden? Voel je die druk?
Ja, soms voel ik wel die druk. Dan verlang ik naar de DJ uit de jaren ‘90. Het enige dat je toen deed was muziek kopen en platen draaien. Nu is er zo’n lijst aan dingen die je moet doen. Er zijn nu veel mensen afhankelijk van mij.  Dat geeft wel een bepaalde druk.  Je kan er niet zomaar even  tussenuit stappen. Tegelijkertijd besef ik mij goed dat ik wel bezig ben met mijn passie. Ik maak dan wel veel uren, maar ik doe iets waarvan ik echt blij word. Het geeft me heel veel energie. Eigenlijk mag ik dus niet klagen!

Ik vind het gaaf om te zien hoe je je fans bereikt op social media. Je post eens wat andere dingen dan de meeste DJ’s doen! Houd je je social media zelf bij?
Ja, ik heb wel een bepaalde tone of voice. Natuurlijk zijn er mensen die af en toe zeggen “je moet dit posten”, maar ik doe het allemaal zelf. Het enige dat erbij is ingeramd is dat er wel een bepaalde mate van structuur moet zijn. Dat probeer ik dan. Ik ben soms wel een beetje tegen hetgeen veel DJ’s op social media posten. Zij posten altijd dezelfde foto’s met de tekst “What a super night! It was amazing!” Ze staan altijd voor duizenden mensen te draaien en het is altijd glamorous en te gek! Ik weet uit ervaring dat het niet altijd even gaaf is. Ik vind dat je jezelf niet te serieus moet nemen. Natuurlijk is de muziek heel serieus, maar alles daaromheen kan weleens met een korreltje zout worden genomen. Ik heb het buskruit niet uitgevonden; ik ben maar een DJ. Daarom vind ik het leuk om af en toe wat geks op social media te plaatsen, zoals een gefotoshopt plaatje waarop ik word afgeschoten uit een kanon!

Nu op naar de volgende tien jaar HEY!. Wat zijn je plannen?
Ik zit al lang in het vak, maar ik vind het nog steeds prachtig. Ik zei eerder: over vijf jaar ga ik iets anders doen. Vervolgens dacht ik na die vijf jaar: “Nee, ik wil nog niet stoppen haha!” Ik wil met nieuw talent samenwerken en platenlabels wat steviger neerzetten. Ook wil ik verder gaan met avonden zoals we bij de Karavaan hadden. Ik weet niet of het in deze tijd past, maar voorheen waren er DJ’s die hun eigen avond hadden met hun eigen publiek en sound. Iedere week wist je welke DJ er zou draaien. Zij draaiden dan van 23:00 – 05:00 uur. Ik zou het te gek vinden om zoiets weer terug te brengen. Haha, maar dit mag pas over tien jaar!

De komende editie van 10 YRS of HEY! is in de PIP in Den Haag! Michel zal hier samen met Cinnaman lekker gaan knallen!  

Reporter: Suzanne Van kooij 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ