Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview Dosem op Lief Festival

Lief Festival 10 jaar Lief!  De Meern

De 33-jarige Marc Ramirez, beter bekend als DJ Dosem, komt uit Spanje en heeft vooral naam gemaakt door zijn werk als producer. Hierdoor is zijn naam niet meer weg te denken op posters van onder andere Blue Marlin, Space Ibiza, Berghain, Fabrik, Ministry of Sound, Ushuaia, Pacha, Rex Club, Fuse, Awakenings, Klubbers Day and Monegros Desert Festival.

Vandaag sta je op het Lief Festival in Utrecht. Hoe word je tot op heden ontvangen door het Nederlandse publiek?
Ik word altijd goed ontvangen. Ik denk dat ik nu zo’n zes, zeven jaar naar Nederland kom om te draaien en het voelt elke keer beter om hier te zijn. De feesten zijn goed georganiseerd, iedereen danst en ze komen echt voor de muziek.

Heb je het gevoel dat er een groot verschil zit tussen het Nederlandse en bijvoorbeeld het Amerikaanse publiek?
Voordat ik echt begon met draaien dacht ik: in elk land zal het wel anders zijn. Maar ik kan je vertellen dat het zelfs per club en per stad verschilt. Dus je kunt niet zeggen dat ze in het ene land zus reageren en in het andere land zo. Nu sta ik hier op Lief en volgende week sta ik bij wijze van spreken in Amsterdam. De ene stad is de andere stad niet. Je weet nooit wat je aantreft. Het ene publiek gaat bijvoorbeeld helemaal los op jouw muziek en het andere publiek toont op een rustigere manier zijn waardering.
Voor mij is het overal speciaal om te draaien. Het gaat er niet altijd om of mensen meer of minder dansen. Dat is natuurlijk wel belangrijk, maar door te draaien op verschillende plekken krijg je de mogelijkheid om met het publiek in contact te komen. Op die manier kun je er ook achter komen of mensen jouw werk tof vinden.

Hoe bereid jij je voor?
Ik vind het prettig om te luisteren naar mijn laatste tracks en de laatste promo’s die ik ontvangen heb. Daarnaast zet ik alvast wat tracks klaar die ik sowieso graag zou willen draaien en probeer ik een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de resident dj, het publiek en de energie daar. Maar soms bereid je je voor en dan verandert er toch van alles, waardoor je een compleet andere set moet draaien. Dat is de magie van muziek.

Volgende week ben je weer terug in Nederland voor een optreden in Groningen, maar eerst heb je morgen nog een ander feestje in Spanje. Hoe bolwerk je dat?
Het is een kwestie van logistiek. Ik heb een heel fijn team dat mij helpt bij het uitstippelen van de reizen. Zo weet ik hoe laat ik waar moet zijn, met wie ik op welk moment praat en zo. Dat is hoe het werkt. We hebben af en toe zeker problemen en lastige situaties. Denk bijvoorbeeld aan vertraging of een vluchtannulering. Uiteindelijk vinden we altijd een oplossing om toch de eindbestemming te bereiken.
Alleen liep dit gisteren toch even anders. We hebben echt alles geprobeerd om op tijd te zijn voor het festival Into the Woods in Amersfoort, maar door een annulering is dit helaas niet gelukt. De volgende vlucht kwam voor mij niet op tijd aan om nog op het festival te kunnen draaien. Ik hoop dat ik dit volgend jaar mag goedmaken.

In oktober ben je wederom in Nederland te vinden vanwege het Amsterdam Dance Event (ADE). Wat betekent ADE voor jou?
Het is een hotspot voor elektronische muziek en het is een goede manier om je netwerk uit te breiden. Ook krijg je tijdens ADE de mogelijkheid om mensen eens face-to-face te spreken in plaats van via de e-mail. Het contact is compleet anders als je elkaar zo kunt spreken. En natuurlijk heb je de feesten. Ik zou graag een paar feesten willen bijwonen om vrienden te zien draaien. Dat is het mooie aan ADE, iedereen is daar!

Wat verwacht je of hoop je dat er zal gebeuren tijdens ADE?
Ik hoop dat het is zoals afgelopen jaren. Veel plezier hebben, netwerken en interessante mensen ontmoeten. Verder verwacht ik niets specifieks. Ik draai op twee feesten: 1605ers en Suara Showcase en ik weet dat ik een aantal mensen zal zien, that’s it.

Je hebt volgens sommigen een zogenoemde ‘futuristic and soulful approach’ als het gaat om jouw muziek. Is dit ook de manier waarop jij jouw muziek zou willen beschrijven?
Ik herinner me dat ik die beschrijving las en ik vond het erg mooi, want het komt erg overeen met mijn persoonlijkheid. Ik heb me laten inspireren door SciFi-films zoals Blade Runner. Dat is meer techno. Daarnaast houd ik van soulful house en ik denk dat mijn muziek een mix van die twee is. Dus ja, ik denk dat die beschrijving wel klopt.

Wanneer realiseerde je je dat je muziek moest maken en op het podium moest staan?
Ik weet nog dat ik dit bedacht tijdens mijn studie. Ik ging met vrienden uit in Girona en Barcelona, omdat je daar goede festivals en clubs hebt. Tijdens het luisteren naar die dj’s dacht ik: oké, het lijkt mij fantastisch om daar mijn eigen versie van te maken en om mijn eigen selectie te draaien. Vervolgens ben ik op feestjes van vrienden gaan draaien en dat is langzamerhand gaan groeien, totdat ik mocht draaien als resident in een kleine club. Daar heb ik leren mixen en leren kijken naar het publiek zodat je in de gaten hebt wat de sfeer is. Zo is het begonnen en toen was ik een jaar of twintig.

Hoe ben je aan je artiestennaam ‘Dosem’ gekomen? Is dit iets wat je zelf hebt verzonnen of heb je er hulp bij gehad?
Het is eigenlijk gewoon ontstaan. Ik krabbelde wat namen in de krant en deze naam kwam er zo uit. Het heeft wel een persoonlijke betekenis, maar die houd ik liever voor mezelf. Je kunt Dosem zien als een nickname. Het is ook gedeeltelijk een spelletje geweest met mijn voor- en achternaam.

Je bent ook een producer. Als je nu diep in je hart kijkt en je zou een keuze moeten maken tussen het zijn van producer of dj, wat zou dan je keuze zijn?
Dat is een hele lastige vraag. Het is alsof je vraagt om mij te laten kiezen tussen twee gerechten die ik ontzettend lekker vind of twee films die ik onwijs goed vind. Het zijn twee verschillende werelden. Ik ben begonnen als producer, want ik wilde muziek hebben bij mijn videogames. Later maakte ik mijn eigen tracks naar aanleiding van de muziek die ik thuis draaide en die ik via andere dj’s in de club had gehoord. Toen wilde ik die tracks ook proberen als dj. Op dat moment kwam ik erachter dat ik het draaien ook erg leuk vond. Beide dingen gebeurde natuurlijk.
Als ik geen dj of producer had kunnen worden, dan was ik nu graphic designer geweest.

Ik kan me voorstellen dat het werk af en toe zwaar is. Zeker als je kijkt hoeveel tijd je in andere landen doorbrengt. Wat is je geheim?
Ik weet niet of het een geheim is, maar als ik naar en bepaald land ga dat ik nog niet ken, dan lees ik graag wat de gebruiken daar zijn. Ik hoop wat mensen te ontmoeten, met ze te praten. Het laat me beter begrijpen hoe dingen op een bepaalde plek werken. Ook probeer ik iets te eten dat uit dat land komt.

Heb je ook Nederlands eten geprobeerd?
Jazeker! Ik heb stroopwafels gegeten. Ze zijn erg lekker!

Wat zou je opkomende talenten willen adviseren?
Wees gewoon jezelf. Draai de muziek die jij leuk vindt. En of je nu een groot of klein publiek hebt dat je nu al volgt, weet dat zij je trouw zijn. Zij zien immers hoe je groeit en wat je allemaal aan het doen bent. Dat is belangrijk.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik wil me op dit moment voornamelijk focussen op de komende gigs. Ik heb een hoop geproduceerd het afgelopen jaar en ik wil het iets rustiger aan doen, zodat ik meer energie kan steken in een aantal remixes. Ik wil zeker wat dingen gaan voorbereiden voor volgend jaar. 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ