Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview MAKJ

Mysteryland 2014   Hoofddorp

Tot voor kort had nog niemand ooit van hem gehoord, maar sinds zijn wereldhit ‘Countdown’ met Hardwell is daar flink verandering in gekomen. De nog 23 jarige Mackenzie Johnson, beter bekend als dj MAKJ is één van de snelst stijgende sterren in EDM land. Zijn bootlegs, edits, remixen en originals worden platgedraaid door de grootste artiesten en uitgebracht door alom gerespecteerde platenlabels als Doorn Records en Revealed Recordings. Met meer dan honderd boekingen per jaar, een eigen radioshow en optredens op festivals als Ultra Music Festival en Tormorrowland kunnen we wel stellen, Dj MAKJ is hot! Wij spraken hem vlak voor zijn optreden op Mysteryland .


Mysteryland 2014   Hoofddorp

“Staan er veel mensen? Hoe reageert het publiek? Gaan ze al een beetje los? Tegen wie moet ik tegelijk draaien?” wijzend naar de mainstage. Mackenzie Johnson oogt onrustig wanneer we hem aantreffen in gesprek met collega dj’s Mightyfools van Spinnin Records. Hij wil van alles weten over de zogezegd moeilijke ‘Dutch crowd,’ terwijl hij snel een bakje bami probeert weg te vreten. De antwoorden van Mightyfools lijken hem iets gerust te stellen. De artiesten babbelen kort nog wat na over hun strakke tourschema’s en nodigen elkaar uit voor een sociale meeting binnenkort in Amerika. MAKJ eet snel laatste zijn happen op voor hij met ons gaat zitten. “ Ik kom net van het vliegveld af, ik heb nog helemaal niks gegeten. Het dj-leven hè" , lacht hij ons toe.

Die onrust is kenmerkend voor Mackenzie’s leven. Op vroege leeftijd kreeg het racevirus hem te pakken. Op 10jarige leeftijd woonde en reisde hij de wereld al over om te racen in professionele kart- en autosportklasses. Hij moest en zou autocoureur worden. Wanneer hij op 15jarige leeftijd in zijn toenmalige thuisland China een club bezoekt, besluit hij het roer volledig om te gooien. Hij wil dj worden. Wanneer hij 17 jaar is keert hij terug naar de Verenigde Staten om zijn ‘American Dream’ na te leven.  

Nederlands autosporttalent Max Verstappen is deze week gecontracteerd door Formule 1 team Torro Rosso van Red Bull. Wanneer hij zijn debuut zal maken volgend jaar zal hij 17 jaar zijn. Als voormalig autosportcoureur, denk jij dat iemand op die leeftijd daar klaar voor kan zijn? En hoe zit dat voor het artiestenleven zoals bijvoorbeeld Martin Garrix?
Als ik naar mezelf kijk, zou ik zeggen absoluut van niet. Je moet eerst jaren levenservaring opdoen voordat je mee kan doen in de volwassenwereld. Het is simpelweg te onveilig. Op jonge leeftijd ben je nog veel te roekeloos. Ik ben wel benieuwd hoe hij het gaat doen.

En hoe zit voor het artiestenvak? Kunnen we tieners zoals Martin Garrix voortaan op jonge leeftijd overal maar laten optreden?  
Als artiest kun je veel meer je eigen leven bepalen. Leeftijd hoeft daarin geen rol te spelen, mits je maar goed begeleid wordt door mensen in je directe omgeving.

Heb je elementen of ervaringen uit de professionele racerij kunnen gebruiken voor je dj-carriere? Zijn die 2 verschillende werelden met elkaar te vergelijken?  
Nee niet echt. Al zijn er wel een paar dingetjes. Ik denk dat ik als persoon makkelijk contacten heb leren leggen met nieuwe mensen en makkelijk mezelf bij iedereen kan zijn. Die contacten zijn wel handig, zo kon ik onlangs nog een Audi R8 uitproberen.

Een ander iets wat ik uit de racerij heb meegenomen is het gebruiken van mijn volle concentratie en focus. Een soort hyperfocus. Vroeger tijdens het racen kon ik alles als het ware in slow motion voor me zien. En wanneer ik nu geconcentreerd aan het draaien ben, kan ik die hyperfocus toepassen in mijn werk. Ik denk dat ik daarom bijvoorbeeld goed het publiek kan lezen. In beide situaties (draaien als racen) heb je trouwens alles volledig onder eigen controle.

Een andere overeenkomst zou je mijn mixsnelheid kunnen noemen. Ik draai en mix soms 100 platen aan elkaar binnen een set van een uur. Al zou dat ook kunnen komen door mijn adhd.

Je bent in Nederland nog een relatief nieuwe producer / dj. Veel mensen kennen jouw nog niet. Naast je hoge mixtempo, hoe zou je jouw stijl nog meer kunnen omschrijven?
Als snel, energiek en nooit saai. Ik gebruik veel verschillende stijlen muziek in mijn sets. Variërend van hiphop tot electro , deephouse tot progressive. Ik speel wat het publiek wil horen. Je krijgt daardoor de gewenste reacties los van mensen. Zo speelde ik al éèn keer eerder in Nederland, in club AIR in Amsterdam en kreeg daar iedereen aan het dansen. Dit tot grote verbazing van mijn collega’s, aangezien dat in die club volgens hen vrijwel nooit voorkomt.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Uit het ontmoeten van nieuwe mensen. Elke dag ontmoet ik interessante nieuwe mensen met  elk een eigen verhaal. Dat is me erg opgevallen in de dancescene. Het is een klein wereldje, maar iedereen is heel vriendelijk en open naar elkaar. Samenwerkingen en ideeën ontstaan zo uit kleine dingen.

Met welke collega dj’s kun je het bijvoorbeeld erg goed vinden?  
Quintino en Bassjackers. Met Bassjackers heb ik onlangs nog een hele tour in Amerika gedaan. Samen hebben we ook de track ‘Derp’ geproduceerd. Of ik ze echte vrienden kan noemen? Ik noem ze businessfriends. Echte vrienden heb ik niet in dit wereldje. Echte vrienden zijn mijn schoolvrienden van vroeger.

‘Derp’ van MAKJ & Bassjackers:  Als je het publiek vergelijkt met de tour in Amerika en de Europese landen waar je bent geweest, welke verschillen merk je dan op tussen het Amerikaanse en het Europese publiek?
Het publiek in Amerika lijkt veel uitbundiger. Voor hun is de EDMscene nog relatief nieuw. Het Europese publiek lijkt wat gemoedelijker.

Tot slot, wat is de vaste plaat in je set en welke nieuwe track kunnen we binnenkort van je bewonderen?
Ik vind de edit van Showtek op mijn plaat ‘Go’ helemaal geweldig. Die plaat is daarom ook vaste prik in mijn sets. Daarnaast heb ik een samenwerking met Deorro gepland staan. Dat wordt een mooie partyplaat!

‘Go’ van MAKJ-M35 (Showtek edit):
 

Reporter: Rick De brouwer
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ