Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview Andrew Rayel op Electronic Family

Electronic Family   Amsterdam

Op zaterdag 23 juli zijn wij van Guestzone naar Electronic Family geweest om verslag te doen van een dag die volledig in het teken van trance stond. De line-up bestond uit een mix van huidige trance, classics en de hardere platen. Tot slot stond Anjunabeats hier met haar eigen stage, waar de wat subtielere platen een podium kregen. De programmering op de mainstage bestond onder andere uit KhoMha, Shogun, Markus Schulz, Aly & Fila en niemand minder dan Andrew Rayel.

Guestzone heeft Andrew Rayel mogen spreken en dit heeft gezorgd voor een interessant kijkje in zijn carrière. Zo zijn we te weten gekomen hoe hij zich voorbereid op een set, hoe je voorkomt om dezelfde tracks te draaien als je voorganger, en hoe zijn kijk is op andere genres. Ook kregen wij een kijkje in het vooruitzicht voor de tweede helft van 2016. Dit en nog veel meer lees je hier!

Je bent net terug van Tomorrowland, hoe was dat om te doen?
Fantastisch! Dit was de eerste keer dat ik op de mainstage mocht draaien. De afgelopen drie jaar heb ik ook op Tomorrowland gedraaid, maar dan op andere stages. De set was om 3 uur 's middags, maar het hele publiek stond op stelten. Om zoveel verschillende nationaliteiten los te zien gaan op mijn muziek geeft mij erg veel energie. Dat is waar ik het voor doe.

Hoe bereid je een set voor?
De set van Tomorrowland heb ik héél zorgvuldig voorbereid. Ik heb vooraf veel edits gemaakt en muziek uitgewisseld met mede-DJ's. Ook heb ik een aantal tracks afgemaakt zodat ik deze aan de wereld kon laten zien tijdens Tomorrowland.

Hoe voorkom je dat je op een festival hetzelfde draait als je voorganger?
De snelste manier om dit te doen is om naar 1001tracklists.com te gaan. Op deze website kan je van elk groot festival de set playlists inzien met daarin de tracks die gedraaid zijn.

Op de website van Armada noemen ze jou de 'Modern day Mozart'. Hoe sta jij hierin, ben je het hiermee eens?
Armin van Buuren begon mij zo te noemen. De reden waarom dit gebeurde is dat ik een aantal jaar geleden heel veel piano elementen in mijn tracks verwerkte. Dat heeft deze bijnaam opgeleverd.

Vervolgens praten we nog even door over de piano. Ik vertel hem het zelf lastig te vinden goede en heldere pianosamples in handen te krijgen. Hij zegt hierover soms gebruik te maken van een sampler, andere keren kiest hij er weer voor de piano live in te spelen. Daarna vraag ik hem naar het begin van zijn carrière als muziekartiest.

Hoe is het produceren op je pad terecht gekomen, wat heeft je getriggerd om te gaan produceren?
Het antwoord op deze vraag gaat tot jaren terug. Toen ontdekte ik dat ik heel erg van muziek houd. Ik heb daarna besloten om naar een muziekschool te gaan om daar piano te leren spelen. Daar werd veel elektronische muziek afgespeeld, met name trance. Dit werd daar veel op de radio gedraaid.

Jongens die je toen voorbij hoorde komen waren Tiësto, Armin van Buuren, ATB en Paul van Dyk. Ik creëerde mijn eigen melodieën maar ik wist niet wat ik ermee moest doen. Ik luisterde veel naar elektronische muziek en na verloop van tijd besloot ik mijn melodieën te gaan gebruiken om trance mee te gaan produceren. Ik vond dat trance over een goede basis beschikte om hier mijn melodieën overheen te zetten, dit klikte heel erg goed.

De artiesten die je net noemde, Paul van Dyk en Armin van Buuren, zijn zij een grote inspiratie voor je geweest in het begin van je carrière?

Armin van Buuren was, en is nog steeds mijn grootste inspiratie. Hij heeft me heel veel geholpen en is één van de eerste geweest die mij heeft ontdekt als artiest. Armin vond dat ik goede muziek produceerde, dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Armin me heeft getekend op zijn label, Armada Music.

Heb je het gevoel dat je nu op de goede richting zit wat betreft je muziekstijl?
Ik heb altijd al in de goede richting gezeten wat betreft muziek. Sommige mensen zijn het daar niet helemaal mee eens omdat ik ook andere genres heb uitgeprobeerd. Maar dat is waar ik van houd. Ik produceer nog steeds mijn ‘oude’ geluid, omdat ik op deze manier wat terug kan geven aan mijn oude fans. Aan de andere kant wil ik graag met de tijd meegaan, omdat je niet constant hetzelfde geluid kan blijven uitmelken. Ik ben me ervan bewust geworden dat ik met nieuwe sounds, nieuwe effecten en nieuwe trucjes moet komen om te blijven innoveren.

Wat vind je van genres zoals deep house?
Om eerlijk te zijn ben ik geen groot fan van deep house maar mijn manager daarentegen wel. Zodra we naar een hotel rijden of in het vliegtuig zitten wordt er dan ook vaak muziek van dit genre beluisterd. Ik ben erachter gekomen dat het luisteren van deep house me helpt ontspannen.

Hoe zie je de verhouding tussen het draaien op festivals en het produceren van muziek?
Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik in de basis een muzikant ben, en daarnaast tracks draai om dit te kunnen delen met het publiek. Er zijn veel DJ’s die beginnen met draaien, en er daarna achter komen dat zij ook hun eigen muziek moeten gaan produceren. Bij mij is het niet zo gelopen; ik startte met produceren waarna ik realiseerde dat mijn muziek ook moest gaan draaien.

Hoe vind je het Nederlandse publiek, vergeleken met het publiek in andere landen?
Nederlandse feestgangers zijn in dat opzicht veel gewend. Daarnaast kent de Nederlandse dance cultuur een lange historie, waardoor niks meer nieuw lijkt. Om die reden is het iets lastiger om een goede interactie te creëren met het publiek Maar als je ze eenmaal aan het dansen hebt gekregen gaan ze los als geen ander.

Is er een sneak peak die je ons kunt geven voor het tweede gedeelte van 2016?
Kort geleden heb ik een nieuwe track gemaakt met Khomha. Ik denk dat dit het meest belangrijke nieuws is op dit moment. Het nummer heet ‘All Systems Down’. Artiesten als Armin van Buuren en W&W draaien deze track al op festivals. Daarnaast werk ik aan een album die in het begin van 2017 gelanceerd zal worden.

Voor zover een interessant kijkje in het leven van Andrew Rayel. Wil je de volledige dag van Electronic Family 2016 herbeleven, lees dan hier het festival report!

Reporter: Willem Goudswaard
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ