Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview Blasterjaxx

Don't Let Daddy Know   Ibiza (ES)

Guestzone sprak tijdens Don't Let Daddy Know in het Sport Paleis in Antwerpen met Thom Jongkind en Idir Makhlaf, beter bekend als het duo Blasterjaxx. De mannen die ooit samen op het party concept Dopenez draaide zijn uitgegroeid tot Dj’s van de wereldtop.  

De heren trokken al snel de aandacht van de absolute zwaargewicht Tiësto. De releases sloegen in als een bom bij menig EDM luisteraar en resulteerde in een onverwachte entree in de DJ Mag Top 100 in 2013 als de nummers 71. Zonder hier promo voor te hebben gemaakt was dit een topprestatie.  

Een bestorming van de Beatport Chart met nieuwe releases op verschillende grote labels was het gevolg. Labels zoals Revealed Recordings van de nummer één DJ Hardwell, Mixmash Records van de zeer gerespecteerde DJ en producer Laidback Luke, tot aan het wereldwijd bekend label Spinnin' Records.  

Na een jaar knallen en optredens op zowat elk continent lagen de verwachtingen bij mij voor de DJ Mag Top 100 dit jaar erg hoog voor de mannen. Na slechts één jaar daarin te hebben gestaan als new entry, zijn de heren met maar liefst 58 plekken gestegen en verdedigen nu de titel - zoals ze het zelf noemen - 'lucky number 13' van de wereld. Perfecte timing om de mannen eens wat vragen te stellen!

Bij binnenkomst was al gelijk te merken dat het om twee heren gaat die wel van grapjes houden, want er werd veel gelachen.

Jongens, jullie zijn binnen gekomen op nummer 13. Wat ging er wel niet door jullie hoofd toen jullie dit nieuws te horen kregen?
Thom: ''Ja heel blij vooral.'' Het was ook voor de heren even nadenken, maar Thom gaf al gauw aan dat het wel onwerkelijk was. Idir vult hem hierbij aan en zegt: ''Het is nog steeds onwerkelijk. Mensen zeggen altijd dat het niet kan, dat het onmogelijk is en dat er zo weinig mensen zijn die het geluk hebben. Dat wordt je gewoon ingepraat en op een moment ga je daar zelf in geloven. Maar, het kan dus wel, en ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven.'' Dat ze het onwerkelijk vinden was duidelijk te merken aan de houding en gezichtsuitdrukking van de heren.  

Wat hadden jullie zelf verwacht dit jaar? Stijgen, dalen, of juist een beetje rond de 71 blijven hangen?
Idir: ''Ik had wel verwacht dat we gingen stijgen, ik had gedacht rond de 38''. Thom vult dit aan met: ''Ja ik had ook wel rond de 30 'gehoopt' eigenlijk wel.'' Hierbij verscheen er een lach op het gezicht van de twee. Dat mag ook wel gezien de uitkomsten van dit jaar!  

2014 was een fantastisch jaar met flinke knallers die het goed deden in de Beatport en optredens op de grootste festivals ter wereld. Ze mochten onder andere de hit 'Lovers On The Sun' van David Guetta remixen, hadden knallende eigen platen zoals Mystica, Legend Comes To Life, Fifteen in samenwerking met Hardwell en de absolute banger Rocket in samenwerking met W&W. Ook hebben zij op festivals gestaan zoals Ultra Miami, Electric Daisy Carnival in Las Vegas, Tomorrowland en Creamfields.

Na al die goede releases, op welke zijn jullie nou het meest trots?
Idir die zei al snel dat dit Mystica was. Thom geeft aan toch ook wel trots te zijn op Faith en vond Fifteen ook wel gaaf. Idir was op Rocket erg trots. De conclusie van Thom: ''Eigenlijk zijn we op alles heel trots.''

Jullie hebben zowat op elk groot festival gestaan die ik me even kan ophalen. Is er nog een festival of club waarvan jullie zeggen: Daar moeten we toch nog een keer staan?
''Dat is Coachella'', zegt Idir meteen. Thom geeft aan: ''Ja, Coachella is wel gaaf, en die in India, Sunburn Festival. Daar heb je ook een clip van, met mooie vrouwen naakt op een fiets!''

Wat was dit jaar voor jullie het beste optreden?
Idir zegt dan tegen Thom: ''Dat is denk ik Parijs geweest he?'' Thom geeft dan aan dat het om het Inox Festival ging die heel vet was. Maar als ze moesten kiezen tussen de sets die terug te zien en te luisteren zijn op het internet, dan vonden ze Ultra Miami wel sterk en EDC Las Vegas ook.  

Wat is het meest bizarre wat jullie ooit hebben gezien op een feest/festival?
Idir: ''Nou bijna een jaar geleden zijn we in Arches geweest in Schotland. Wij zijn daar naar binnen gegaan en op dat moment lag er een meisje op de grond niks te doen. Nadat er ambulances en alles bij kwam, bleek ze te zijn overleden. Dat was wel echt bizar.'' De stemming was even heel naar maar Thom weet de boel weer op te vrolijken en zegt: ''En nu even een leuke bizarre gebeurtenis, Idir weet wel echt de sfeer erin te brengen!'' Hier werd natuurlijk om gelachen. ''

Er zijn zoveel bizarre dingen gebeurd joh. Ik weet nog wel een keer in London toen we moesten draaien. We hadden een DJ Booth die was echt gruwelijk hoog, wel 2,5 tot 3 meters. Op een gegeven moment klimt daar een vent op en wij dachten dat hij ons een high-five wou geven. Hij klimt verder en opeens viel hij echt vol op onze apparatuur. Op 3 meter hoog dachten wij echt, wat is dit en wat gebeurt er hier nou? Onze manager destijds heeft hem toen opgepakt en eraf geduwd. Die vent die valt zo op zijn hoofd, staat weer op en begint gewoon weer verder te dansen! Dat was wel echt bizar want wij wisten echt even niet wat er gebeurde. Heel apart'', zegt Thom lachend.  

Is er een land of plaats waar jullie nog steeds ontzettend graag willen optreden en dit nog niet hebben gedaan?
Thom geeft aan dat Idir hier antwoord op mag geven die blijkbaar nog een favoriet heeft. Idir: ''Ja, Nieuw-Zeeland.'' Thom grapt dan: ''Hij houdt niet van vliegen maar wil wel naar Nieuw-Zeeland, haha.'' ''Ja dat is sowieso raar he?'' zegt Idir.  

Alhoewel Blasterjaxx bekend staat om de fantastische en snoeiharde Big Room knallers, zijn ze toch erg veelzijdig en de interesse in andere stijlen is ook terug te zien in hun releases en sets. Zo wordt er een track uitgebracht met de hardstylers D-Block & S-te-fan genaamd 'Beautifull World' die tijdens ADE sterk gesupport is door Hardwell. Zo draaide zij in het laatste kwartiertje van hun set op Dancetour Breda bijna alleen maar hardstyle.  

Ook is de stijl 'Trap' regelmatig te horen in de set. De LookaS Remix van Rocket is zowat een vaste prik in de sets en word op vele feesten en festivals grijs gedraaid. De trap versie van Mystica uit de EDC Las Vegas set is bij mij ook erg in de smaak gevallen.  

Waar komt jullie interesse in Hardstyle vandaan?
''Lekker beukuuh, hakkuuuh, zaguuuh'', zeggen de twee heren lachend. ''Nee dat vinden wij gewoon leuk. Aan het einde van een feest of festival kan je dat gewoon doen. Na de hele tijd bigroom begint dat ook weer saai te worden, dus dan even wat harder gaan'', zijn de woorden van Idir.

Waar komt jullie interesse in Trap vandaan?
''We kijken altijd of er mooie vrouwen in de zaal zijn, zien we ze, dan gaan we trap draaien. Dan kunnen we zelf nog een beetje genieten eigenlijk'', zegt Thom.  

Ik kon de link tussen mooie vrouwen en Trap nog even niet leggen, maar dit wou hij wel even haarfijn voor mij uitleggen. ''Die gaan twerken natuurlijk!'' Het lachen begon weer, en Idir geeft dan nog aan dat het gewoon leuker is om meerdere stijlen te draaien. ''Als je constant hetzelfde draait dan wordt je als publiek ook gek denk ik. Althans, als ik er zou staan dan zou ik.'' En toen werd Idir onderbroken door Thom die zegt: ''Jij zou gewoon mee gaan twerken!'' Een show van Idir kregen we alleen niet.

Met welke artiest zouden jullie nog erg graag willen samenwerken, en waarom?
''Hans Teeuwen, dat is toch leuk'', grappen de jongens weer. Althans, dat dacht ik totdat Idir serieus meende dat hij best wel goed kon zingen. Thom geeft dan toch nog aan: ''Nee maar even zonder grappen. Er zijn heel veel artiesten waar we nog mee samen willen werken.'' Ik hoor de naam Daddy Yankee en Tinie Tempah, maar Thom zou alles buiten de EDM wel gewoon willen doen.
   
Als je jullie sets moet vergelijken met de sets van een jaar terug, wat voor veranderingen zien jullie dan zelf?
Thom: ''Uhm, jeetje wat een vraag man!'' Idir vult aan: ''Vorig jaar draaide we wat meer tracks van anderen, wat meer hits zeg maar.'' Thom geeft aan dat ze nu ook heel veel classics proberen terug te brengen die ze proberen te mash-uppen met recente EDM tracks. ''Tegelijkertijd proberen we langzamerhand ook wel wat meer underground tracks te draaien om mensen toch een beetje op te voeden, anders krijg je weer zo'n plat setje. Het hangt er ook wel een beetje vanaf wat voor een feest we hebben. Alle grote shows die worden opgenomen bereiden we echt heel goed voor. Ruim van te voren denken wij dan heel erg over de set na. Ik denk dat dit een verschil is met vorig jaar.'' Idir beseft zich ineens iets en zegt: ''Vorig jaar draaide we nog Latin joh! Hollywood Rotterdam.''

Genoeg geklets over festivals, tracks en stijlen. Wat voor gasten zijn Thom en Idir nou eigenlijk? Als ze een keuze moeten maken, waar kiezen ze dan voor?  
 
Jullie hebben 2 prachtige ‘sleeves’ laten zetten zo te zien. Hoe zijn jullie op het idee van het ontwerp gekomen?
Thom: ''Ik ben best wel een persoon die over alles nadenkt en ik had wat ideeën in mijn hoofd. We hebben een hele goede designer die dingen allemaal super strak uit gaat tekenen. Wij hebben de ideeën en hij werkt het uit. Daar komt dan wat moois uit en als het goed is, is het goed. Hij dacht gewoon “ik wil wat diertjes op mijn arm!'' Grapt hij over Idir. ''Nee, ik word gewoon blij van dieren. Als ik dan aan het pissen ben en ik zie het dan denk ik 'hey een schildpad'!'' Daarop zegt Thom: ''Het is ook nog echt waar ook he, dat is het ergste, haha!''  

De “ene wat rustiger dan de ander – verhaal” van jullie kennen we nu onderhand wel. Ik geloof dit alleen niet als ik kijk naar het verloop van een interview waar veel in wordt gelachen. Is dit nog steeds zo en is de ene nog steeds zo rustig?
Waarschijnlijk niet, want de heren moesten eerst even nadenken over wat ik nou precies bedoelde. Thom krijgt dan de schuld. ''Hij heeft mij verpest! Toen ik voor het eerst bij hem thuis kwam durfde ik hem niet eens te groeten. Ik was een fan van hem, jaahaa dat weet ik nog'', zegt Idir tegen Thom.  

Solo's of collabs?
Idir koos voor collabs en Thom kon niet kiezen en vindt allebei even tof. Idir vindt dat je bij collabs meer ideeën kan toevoegen. Wel vinden ze collabs erg leuk om te doen en vind Idir dat het een track verder brengt dan dat je het zelf kan brengen. ''Alhoewel ik solo's ook erg leuk vind'', zegt Idir. ''Hoe erg kan je jezelf tegen spreken in een antwoord'', grapt Thom lachend.

Zomer of winter?
Idir gaat 100% voor zomer maar Thom die vindt het een fucking moeilijke vraag. ''Met winter kan ik meer met kleding doen weetje wel'', zegt Thom. Idir vindt de winter maar depressief. ''Alleen als je vliegt en boven de wolken uitkomt is het mooi, onder is het lelijk'', zegt hij. Ik vraag hem of hij wel eens is wezen snowboarden of skiën want dat is hartstikke leuk. Dit heeft hij wel gedaan, alleen hebben ze daar nu natuurlijk geen tijd voor.    

Clubavonden of festivals?
Idir: ''Ja festivals zijn leuk, maar clubs zijn ook leuk. Dit is ook een vet festival, maar bijvoorbeeld een Ultra is anders vet. Je hebt leuke clubs ertussen zitten, maar soms heb je van die kut clubs waar je draait voor weinig mensen.'' Thom vind het beide gaaf, als de vibe goed is dan is het goed. ''Soms wil het wel eens voorkomen dat het publiek niet zo leuk is, dat is het enige verschil. Op festivals komen we wel beter tot ons recht.''

Whiskey of Vodka?
Idir: ''Whiskey! En Vodka.. Voorheen was het whiskey, maar toen kwam ik met hem in aanraking en toen werd het Vodka''. Whiskey is ook lekker, maar volgens Idir ga je daar wel van aan de schijt. Thom kiest voor Vodka.

Draaien of produceren?
Idir kiest voor produceren. Dit vind hij gewoon leuk en met produceren ben je gewoon lekker thuis in de studio. Je kan het niet uitleggen volgens Idir. Het is gewoon een gevoel. Dat hij niet houdt van vliegen komt hier ook bij kijken. Thom vindt het draaien leuker, hij krijgt hier gewoon meer energie van. Thom geeft aan dat na een maand touren hij zomaar produceren weer leuker vind. Idir voegt eraan toe dat als je een nummer van Hardwell draait en iedereen los gaat, het natuurlijk veel leuker is als dat gebeurd op een eigen plaat. Zonder produceren kan je daar niet komen.  

Wanneer ik de mannen vraag wanneer we wat van ze kunnen verwachten, kunnen ze daar nog niet veel over kwijt. ''Komt goed'' krijg ik te horen van Idir. We zullen binnenkort maar eens zien met wat voor prachtige herrie deze heren de Beatport weer gaan veroveren.

Reporter: Sasha Dijkhoff
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ