Party nieuws

Zorgen bij organisatoren na verbod op festival in natuurgebied

zondag 23 april 2023

Party nieuws: Zorgen bij organisatoren na verbod op festival in natuurgebied
Foto credit: Welcome to the future


Voor het eerst in 15 jaar geen Welcome to the Future in natuurgebied Het Twiske. Actievoerders en GroenLinks wilden een verbod op het festival, uit angst voor schade aan de natuur en kregen hun zin. Ook voor andere festivals is de toekomst onzeker.

"Onbegrijpelijk", vindt organisator, muzikant en voormalig popjournalist Gert van Veen het. Hij heeft met groot verdriet afscheid moeten nemen van zijn house- en technofestival, dat sinds 2007 elk jaar plaatsvond in Natura 2000-gebied Het Twiske bij Amsterdam. Het evenement trok 25.000 bezoekers. "Muziek is zo goed voor de gezondheid."

Financiële ramp
Hij noemt het 'een financiële ramp' als je het hele jaar hebt gewerkt en geld hebt uitgegeven en het festival dan ineens niet doorgaat. Maar hij is ergens ook wel blij, vertelt hij. "Omdat ik nu niet met al die ellende van stikstof te maken heb. En ook niet met de noodzaak om de stikstofrechten van boeren te moeten opkopen. Dat is best heftig."

Van Veen ziet dat meer festivals in het natuurgebied zich zorgen maken over hun toekomst. Die moeten namelijk aan steeds meer eisen voldoen. Hij verwijst naar stikstof- en andere milieuvergunningen, regels rondom geluid en hoge advocaatkosten. "Het is niet meer rendabel om het zo te organiseren."

Enorm risico voor organisatoren
De branchevereniging voor evenementen maakt zich zorgen. Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers wil duidelijkheid voor meerdere jaren voor organisatoren. "Waarbij heel duidelijk is wat er op die plek mag en dat de randvoorwaarden goed geregeld zijn."

Hij wil zo voorkomen 'dat niet door een individuele tegenstander of probleem er een situatie ontstaat die het bestaan van dat jaar onderuit trapt'. Dat heeft namelijk grote financiële gevolgen. "Als je in de laatste weken onduidelijkheid krijgt, loop je als ondernemer een enorm risico. De kaartjes zijn verkocht, de kosten zijn gemaakt, maar je kan niet presteren."

Het lijken festivalhaters
Zo beleeft festival Lente Kabinet in gemeente Oostzaan, in een ander gedeelte van Het Twiske, een spannende tijd. Dat komt door een bodemprocedure die actiecomité Hart voor Twiske tegen de organisatoren heeft aangespannen.

Gert van Veen van Welcome to the Future kan erover meepraten. Hij was jaren in gesprek met die actiegroep over zijn festival. "Ik voelde de hete adem van hen in de nek. Ze wilden koste wat kost dat het festival niet doorging. Ze zeggen van de natuur te houden, maar het lijken festivalhaters."

Schadelijk voor natuur
Jose Anne Berkhof van de actiegroep zegt dat er steeds meer festivals komen. "Dat is schadelijk voor de natuur", zegt ze. "Het Twiske is geen recreatiegebied, maar een Natura 2000-gebied."

Ze noemt Het Twiske een heel uniek gebied met veel vogels. "Er ligt een opgave om hier zoveel aantallen van bepaalde soorten te handhaven. Die doelen halen we niet. Er sterven zoveel soorten uit. Het advies is daarom minder recreatie in dit gebied."

Duurzaam festival
Ook GroenLinks in de gemeenteraad van Landsmeer wilde geen evenementen meer in het Noord-Hollandse natuurgebied. Van Veen werd 'er gek van', omdat zijn festival de natuur juist hoog in het vaandel had staan. "We deden enorm ons best. We hadden zelfs een Green Award gewonnen, omdat we wereldwijd op de lijst van 20 meest duurzame festivals stonden."

Van Veen maakte gebruik van groene batterijen, elektrische wagens en biodiesel uit oud frituurvet. "En na het festival ruimen we alles heel goed op. Het ziet er dan beter uit dan na een normaal weekend."

Geld voor natuurbehoud
Hij vindt dat er met twee maten gemeten wordt. "Elk jaar komen in het recreatiegebied Het Twiske zo'n 1,6 tot 2 miljoen bezoekers. Die komen voornamelijk met de auto. Terwijl onze 25.000 bezoekers voornamelijk met de fiets komen", zegt hij.

Bovendien was het Recreatieschap Twiske heel blij met Welcome to the Future, zegt Van Veen. Het betekende voor hen een heel belangrijke inkomstenbron, zo'n 82.000 euro huurinkomsten, legt de festivalorganisator uit. Dat kon worden gebruikt voor het in stand houden van de natuur. "Nu hebben ze een enorm geldtekort."

Voelde als een dolksteek
Hart voor Twiske spande een rechtszaak aan tegen de festivalorganisator van Welcome to the Future, maar verloor die uiteindelijk. Met hangen en wurgen kreeg het festival een evenementenvergunning van gemeente Landsmeer. Maar wel met de belofte dat 2022 voor het festival de laatste keer was.

Toch probeerde GroenLinks door het indienen van een motie alsnog ook die laatste editie tegen te houden. "Dat voelde als een dolksteek. Ik heb mijn hele leven GroenLinks gestemd, nu kan ik dat niet meer."

Belang van dansmuziek
Natuurlijk is de natuur van belang, maar ook de mens doet er toe, zegt Van Veen. Dansmuziek en cultuur zijn volgens hem 'van groot belang voor de volksgezondheid'. "Er is behoefte aan."

"Juist in een tijd waar 1 op 5 jongeren met zelfmoordgedachten rondloopt, is het kunnen verdwijnen in de muziek van belang. Jezelf losschudden, samenzijn met vrienden, de ellende van de dag vergeten."

Bron: eenvandaag
Foutje gezien? Let us know!
Maak kans op een Apple Gift Card twv €100!

Win een Apple giftcard twv €100


De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 137.235 vrijkaarten verloot onder onze members.

Dat zijn er gemiddeld ruim 825 per maand!

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.


Je maakt bovendien direct kans op een Apple Gift Card twv €100!

Gebruik hem om te shoppen bij de App Store, Apple TV, Apple Music, iTunes, Apple Arcade, de Apple Store-app, apple.com en de Apple Store.

Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in en controleer of alle gegevens zijn ingevuld en up-to-date zijn.
Maak extra kans door een leuke/originele reactie te schrijven onder onze Facebookpost.Vrijkaarten voor de beste events en festivals!

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben we 137.235 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Populaire Winacties

Logo Guestzone

Inloggen


member organisatie
of met email

Logo Guestzone

Member account aanmaken


member organisatie
Of registreer met email


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone

Zakelijk account aanmaken


member organisatieakkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.


Beveiligd door reCAPTCHA.
Member Login
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.Let op: het is verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.

Win vrijkaarten!
Om mee te kunnen doen met onze winacties koppel je jouw mobiele nummer aan je account. Door deel te nemen aan de winacties maak je kans op vrijkaarten en gastenlijstplekken.
Kosten
Je betaalt €0,40 voor het koppelen van je mobiele nummer en voor iedere deelname aan een winactie. Dit zijn éénmalige kosten (geen abonnement). Prijzen zijn inclusief BTW.

Ben je jonger dan 18 jaar?
Vraag toestemming aan je ouders!
Koppelen via telefoon
Klik op de link van de code zodat deze wordt geïmporteerd naar je telefoon. Verstuur het bericht naar 4004.

Koppelen via laptop/pc
Verstuur op je mobiel onderstaande code via sms naar 4004.

De code:


Voorwaarden

Check hier de spelvoorwaarden.

De Reclamecode SMS- en Mobiel Internet Dienstverlening en de Gedragscode SMS-en Mobiel Internet Dienstverlening zijn van toepassing.
Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen