Een avondje clubben in de discotheek is al maanden niet mogelijk. Daar moet snel verandering in komen voor jongeren, stellen clubeigenaren. Zij denken vanaf 1 augustus veilig open te kunnen voor deze groep. "Het virus is voor hen redelijk ongevaarlijk."
Dat jongeren de coronamaatregelen zat zijn blijkt uit de illegale raves die worden georganiseerd. Zaterdag verzamelde zo'n 500 jongeren zich in het Amsterdamse bos onder een viaduct van de A9. Er was muziek, mensen hadden eigen drank bij zich en er werd lachgas verkocht.
Je kan het feest niet van de jongeren afpakken
Technoclub-eigenaar Jorn Lukaszczyk is niet verbaasd dat jongeren ondergronds gaan voor feestjes. "Ze gaan toch wel feesten. Je kan het feest niet van de jongeren afpakken. Je ziet het: dan zoeken ze de illegaliteit op om aan hun trekken te komen."
Bij zijn technoclub Basis in Utrecht kunnen de jongeren niet terecht, die is door de coronacrisis al 3 maanden gesloten. "Elke keer als ik de club binnenloop en dit besef doet het weer pijn en mis ik de bezoekers onwijs erg."
Jongeren zijn er klaar mee
Dat ook bezoekers de club missen, werd afgelopen weekend weer duidelijk. Omdat veel jongeren niet meer willen wachten, werd een illegaal feest georganiseerd in het Amsterdamse Bos. Onder een viaaduct van de A9 gingen zo'n 500 jongeren los op harde muziek, met drank en lachgasballonnen.
Clubs openen voor jongeren
Lukaszczyk pleit als voorzitter en initiatiefnemer van 'Het Nachtbelang' voor heropening van de clubs. "We willen en kunnen veilig weer open", zegt hij in volle overtuiging. Samen met Horeca Nederland voeren zij een lobby voor alle clubs en nightlife in Nederland.
De sector heeft een protocol opgesteld, waarin wordt gepleit voor een snelle opening. Het liefst zouden ze de deuren per per 1 augustus weer openen. Premier Rutte gaf in een persconferenties aan pas na 1 september opnieuw naar de nachtclubs te gaan kijken.
'Het virus is voor jongeren redelijk ongevaarlijk'
De nachtclubs pleiten voor speciale avonden met een maximumleeftijd van 35 jaar waarop de anderhalve meter afstand kan worden losgelaten. "De gemiddelde leeftijd van onze bezoekers ligt op 25 jaar", vertelt Lukaszczyk. "Het virus is voor die leeftijdsgroep redelijk ongevaarlijk."
Het RIVM benadrukt het belang van de anderhalvemeterregel, ook bij jongeren. "(Jong)volwassenen spelen een grotere rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus", zegt Aura Timen van het RIVM. "Daarom moeten ook zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden", zegt zij. Om verspreiding te voorkomen adviseert Lukaszczyk daarom iedereen die zo'n clubavond heeft bezocht om twee weken lang niet de risicogroepen en ouderen op te zoeken.
In de club feesten minder gevaarlijk
Clubs en nightlife zijn bij uitstek een veilige branch voor jongeren boven de 18, benadrukt Lukaszczyk. Als de clubs weer opengaan, zullen jongeren ook veel minder illegaal gaan feesten. "Wij zijn voor de jongeren een veilig thuis. Ik zou graag die verantwoordelijkheid weer willen."
Hij ziet dat er op illegale feestjes geen controle is. "Er is drugs in overvloed. Als het een keer misgaat, gaat het echt goed mis. Hier heb je de ambulance om de hoek zitten. Op die illegale plekken helemaal niet. En ze zullen niet gauw de hulpdiensten inschakelen uit angst voor hoge boetes."
5 voor 12
Daarnaast is het voor veel clubs ook pure noodzaak om spoedig de deuren weer te kunnen openen. Terwijl restaurant en bars weer open zijn is de toekomst voor clubeigenaren elke dag weer een stukje onzekerder.
"Ik denk dat veel jongeren het idee hebben dat de clubs in september weer opengaan. Ze denken deze zomer naar illegale feesten te gaan en dan in september weer de club in", zegt Lukaszczyk. "Maar zo werkt het niet, want in september zijn die clubs er niet meer."
BASIS
Foutje gezien? Let us know!