Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Interview Bart Skils (Voltt)

Voltt Loves Summer Festival 2015  Amsterdam

Op 29 augustus vind de 10e editie van Voltt plaats op het NDSM Werf. Voor de echte techno liefhebber zeker geen onbekend festival. Na 10 jaar komt de organisatie met wat extra randprogrammeringen. Ook is er stevig uitgepakt in de programmering. Zo staan de heren Adam Beyer en Loco Dice op de line up. Ook Bart Skils staat op de line up. Deze dj released o.a. bij het label Drumcode van Adam Beyer himself. Het is immers zijn eigen festival, wat hij ook zelf gaat openen. Wij stellen hem een paar vragen over het verleden van Voltt, wat de bezoekers dit jaar kunnen verwachten en over zijn eigen passie voor techno.

Voltt was het eerste muziek festival op de scheepswerf. Waar kwam het idee vandaan om Voltt op deze locatie te houden?
“In 1998 ben ik begonnen in een club. De club werd naderhand te klein. Wij zijn toen naar de Paradiso verhuisd. Ook daar verkochten we na een tijdje telkens weer uit. Awakenings was twee jaar daarvoor begonnen met een festival. Dat wilde wij ook heel graag gaan doen. De NDSM Werf leek mij gewoon een coole locatie vanwege al die kranen en de industriële look van het terrein. Wij zijn hier toen over in gesprek gegaan. Het terrein was toen nog een half gekraakt terrein. Wij hebben toen toestemming gekregen om daar het eerste festival te doen."

Als je de laatste 5 jaren Voltt zou moeten vergelijken met de eerste 5 jaren. Welke dingen zijn er veranderd?
“In de eerste instantie begon Voltt met één stage. Later is dit enorm gegroeid en kregen wij de luxe om breder te gaan programmeren. We programmeren nu in alle segmenten van de Techno. Je hebt nu een stage met de wat diepere techno, maar ook een stage voor de wat hardere techno á la Drumcode. Nu is er ook een stage met een experimenterende kant."

De eerste editie werd door ruim 1750 bezoekers bezocht. Bijna elk jaar verdubbeld het aantal bezoekers van Voltt. Sinds 2012 zitten ze al rond de 15.000 bezoekers. Het is dan telkens uitverkocht omdat het terrein niet meer aan kan qua logistiek.

Waarop baseer jij de line up? Kijk je naar de trends of kijk je juist naar de innovatievere kanten?
“Ik ben zelf ook dj, dus ik ben eigenlijk de hele week zelf ook bezig met muziek uitzoeken. Wat ik eigenlijk doe is in mijn eigen playlist kijken en beoordelen welke tracks ik goed vind. De line up is eigenlijk gebaseerd op mijn persoonlijke voorkeur." (Goede smaak!)

“Er zijn daarnaast ook een aantal vaste artiesten met wie ik werk zoals Adam Beyer en Loco Dice. Adam Beyer is inmiddels ook een goede vriend geworden omdat ik bij zijn label zit, maar naast hun probeer ik ook zoveel mogelijk talent te programmeren. Ik vind dat het de taak is als promotor om nieuwe artiesten de wereld in te brengen. Als elke promotor dezelfde artiesten zou boeken dan zou je elk festival precies dezelfde line up hebben. Ik ben zelf van mening dat je als promotor moet investeren in nieuw talent. Bij het ontdekken van nieuwe muziek, moet je dit gewoon een plek geven op jou festival naast de bekende headliners."

Hoe is het idee van Voltt ontstaan?
“Ik werkte in een platenzaak en daar kocht ik veel muziek in. Ik merkte dat er veel artiesten waren die ik zelf heel vet vond, maar niet werden uitgenodigd in Amsterdam. Toen ben ik een eigen avond begonnen zodat ik deze artiesten zelf kon uitnodigen. Dj’s zoals Ben Sims en Ricardo Villalobos stonden toen nooit hier in Nederland. Die nodigde ik dan uit om te komen draaien."

Dit jaar is het 10-jarig jubileum van Voltt. Jullie hebben hiervoor extra randprogrammeringen opgezet. Wat kunnen de bezoekers van Voltt gaan verwachten?
“Op het festival zelf hebben we een foto expositie van beelden van de afgelopen 10 jaar Voltt. Dit vonden wij heel erg vet om te doen, vooral voor de bezoekers die er al vanaf het begin bij waren. Deze foto’s drukken we ook op ansichtkaarten af die mensen dan kunnen meenemen.

Ook gebeurt er op dit moment heel erg veel in de Techno scène. Er komt heel veel goede Techno uit. Je hebt ook de meer experimentele, diepere kant van techno, die we nu een eigen plek hebben gegeven op het festival. Het gaat hier om de overdekte V-stage."

Kan je een voorbeeld noemen van een artiest die dat doet?
“Objekt! Dat is echt een van de headliners van die stage.
"  (dat word een bezoekje bij Objekt dus!)

Wat heeft Voltt dat een ander technofestival niet zou hebben? Waarvoor moeten de bezoekers naar Voltt komen?
“De muziek in combinatie met de industriële NDSM Werf, dat is heel erg bijzonder. Techno is echt de basis van het festival. Wij bouwen het op van rustigere techno en later op de dag en avond hebben we de knallers zoals Loco Dice en Adam Beyer, de hardere techno. Het rauwe randje van het terrein maakt het vervolgens helemaal af."

Als je Voltt in drie woorden zou moeten omschrijven, welke woorden kies je dan voor?
"Liefde voor muziek!"

Naast het festival Voltt hebben jullie ook nog indoor edities, kan je hier wat meer over vertellen?
“Ja, wij hebben een aantal Warehouse feestjes. De vergunningen daarvan worden momenteel aangevraagd, maar wij vinden het door het jaar heen leuk om feestjes te geven op bijzondere locaties. In november komt er eentje op de NDSM(!). Wij houden gewoon van het industriële underground gevoel, het rauwe randje."

Wat is voor jou de mooiste herinnering die je tot nu toe hebt?
“Het totaalplaatje is het cadeautje. Het festival organiseren is gewoon het hele jaar door hard werken. Het moment dat de hekken open gaan en de mensen naar binnen kunnen, dan zie je gewoon echt waar je een jaar lang voor hebt gewerkt. Van de decoratie en de programmering tot aan de stage indeling, elk klein detail. Op dat moment wil je er gewoon een mooie dag van maken”.

Wat is het raarste wat jij ooit hebt meegemaakt met Voltt.
“We hebben een keer een indoor editie gehad omdat het slecht weer was. Die hebben we toen verplaatst naar de grote scheepshallen. Dit paste daar toen nog in. We hadden een cateraar geregeld die speciale zalm maakte. Die begon met bakken, en de zalm lucht is de hele dag in de hallen blijven hangen. Ondanks alle deuren en ramen die we open konden zetten, hing de zalmgeur er alsnog!"

Is er in die 10 jaar ook wel eens iets gigantisch mis gegaan?
“We hebben in 2012 een editie gehad. Ritchie Hawtin draaide toen, en rond een uur of 22:00 brak er echt noodweer uit. Op dat moment wil er in een klap 15.000 man naar huis. Natuurlijk heb je er een paar duizend man tussen zitten die gewoon door de regen heen blijven dansen, maar met zulke harde regen willen mensen gewoon echt weg. En daar schrik je dan een beetje van."


Zie jij Voltt als een levensstijl?
“Jazeker, ik ben er altijd en heel het jaar door mee bezig. In het weekend draai ik dan zelf, en thuis maak ik muziek in de studio. Techno is mijn leven. Ik draai zelf de laatste paar jaar meer in het buitenland dan in Nederland sinds ik release voor het label van Adam Beyer, Drumcode. Het reizen en de mooiste technoplekken die je daarbij ziet is fantastisch!"


Wij zijn in ieder geval ontzettend benieuwd naar 29 augustus. Een festival met een imposante line up, met namen zoals Adam Beyer, Loco Dice en Alan Fitzpatrick, waar je ook nog eens van nieuw talent kan genieten! Wij zijn erbij om een report te schrijven van dit festival. De laatste tickets zijn nog te koop!

Reporter: Sasha Dijkhoff
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ