Interviews

Bart Skils (Voltt)

dinsdag 25 augustus 2015
Sasha Dijkhoff

Interview: Bart Skils (Voltt)



Op 29 augustus vind de 10e editie van Voltt plaats op het NDSM Werf. Voor de echte techno liefhebber zeker geen onbekend festival. Na 10 jaar komt de organisatie met wat extra randprogrammeringen. Ook is er stevig uitgepakt in de programmering. Zo staan de heren Adam Beyer en Loco Dice op de line up. Ook Bart Skils staat op de line up. Deze dj released o.a. bij het label Drumcode van Adam Beyer himself. Het is immers zijn eigen festival, wat hij ook zelf gaat openen. Wij stellen hem een paar vragen over het verleden van Voltt, wat de bezoekers dit jaar kunnen verwachten en over zijn eigen passie voor techno.

Voltt was het eerste muziek festival op de scheepswerf. Waar kwam het idee vandaan om Voltt op deze locatie te houden?
“In 1998 ben ik begonnen in een club. De club werd naderhand te klein. Wij zijn toen naar de Paradiso verhuisd. Ook daar verkochten we na een tijdje telkens weer uit. Awakenings was twee jaar daarvoor begonnen met een festival. Dat wilde wij ook heel graag gaan doen. De NDSM Werf leek mij gewoon een coole locatie vanwege al die kranen en de industriële look van het terrein. Wij zijn hier toen over in gesprek gegaan. Het terrein was toen nog een half gekraakt terrein. Wij hebben toen toestemming gekregen om daar het eerste festival te doen."

Als je de laatste 5 jaren Voltt zou moeten vergelijken met de eerste 5 jaren. Welke dingen zijn er veranderd?
“In de eerste instantie begon Voltt met één stage. Later is dit enorm gegroeid en kregen wij de luxe om breder te gaan programmeren. We programmeren nu in alle segmenten van de Techno. Je hebt nu een stage met de wat diepere techno, maar ook een stage voor de wat hardere techno á la Drumcode. Nu is er ook een stage met een experimenterende kant."

De eerste editie werd door ruim 1750 bezoekers bezocht. Bijna elk jaar verdubbeld het aantal bezoekers van Voltt. Sinds 2012 zitten ze al rond de 15.000 bezoekers. Het is dan telkens uitverkocht omdat het terrein niet meer aan kan qua logistiek.

Waarop baseer jij de line up? Kijk je naar de trends of kijk je juist naar de innovatievere kanten?
“Ik ben zelf ook dj, dus ik ben eigenlijk de hele week zelf ook bezig met muziek uitzoeken. Wat ik eigenlijk doe is in mijn eigen playlist kijken en beoordelen welke tracks ik goed vind. De line up is eigenlijk gebaseerd op mijn persoonlijke voorkeur." (Goede smaak!)

“Er zijn daarnaast ook een aantal vaste artiesten met wie ik werk zoals Adam Beyer en Loco Dice. Adam Beyer is inmiddels ook een goede vriend geworden omdat ik bij zijn label zit, maar naast hun probeer ik ook zoveel mogelijk talent te programmeren. Ik vind dat het de taak is als promotor om nieuwe artiesten de wereld in te brengen. Als elke promotor dezelfde artiesten zou boeken dan zou je elk festival precies dezelfde line up hebben. Ik ben zelf van mening dat je als promotor moet investeren in nieuw talent. Bij het ontdekken van nieuwe muziek, moet je dit gewoon een plek geven op jou festival naast de bekende headliners."

Hoe is het idee van Voltt ontstaan?
“Ik werkte in een platenzaak en daar kocht ik veel muziek in. Ik merkte dat er veel artiesten waren die ik zelf heel vet vond, maar niet werden uitgenodigd in Amsterdam. Toen ben ik een eigen avond begonnen zodat ik deze artiesten zelf kon uitnodigen. Dj’s zoals Ben Sims en Ricardo Villalobos stonden toen nooit hier in Nederland. Die nodigde ik dan uit om te komen draaien."

Dit jaar is het 10-jarig jubileum van Voltt. Jullie hebben hiervoor extra randprogrammeringen opgezet. Wat kunnen de bezoekers van Voltt gaan verwachten?
“Op het festival zelf hebben we een foto expositie van beelden van de afgelopen 10 jaar Voltt. Dit vonden wij heel erg vet om te doen, vooral voor de bezoekers die er al vanaf het begin bij waren. Deze foto’s drukken we ook op ansichtkaarten af die mensen dan kunnen meenemen.

Ook gebeurt er op dit moment heel erg veel in de Techno scène. Er komt heel veel goede Techno uit. Je hebt ook de meer experimentele, diepere kant van techno, die we nu een eigen plek hebben gegeven op het festival. Het gaat hier om de overdekte V-stage."

Kan je een voorbeeld noemen van een artiest die dat doet?
“Objekt! Dat is echt een van de headliners van die stage.
" (dat word een bezoekje bij Objekt dus!)

Wat heeft Voltt dat een ander technofestival niet zou hebben? Waarvoor moeten de bezoekers naar Voltt komen?
“De muziek in combinatie met de industriële NDSM Werf, dat is heel erg bijzonder. Techno is echt de basis van het festival. Wij bouwen het op van rustigere techno en later op de dag en avond hebben we de knallers zoals Loco Dice en Adam Beyer, de hardere techno. Het rauwe randje van het terrein maakt het vervolgens helemaal af."

Als je Voltt in drie woorden zou moeten omschrijven, welke woorden kies je dan voor?
"Liefde voor muziek!"

Naast het festival Voltt hebben jullie ook nog indoor edities, kan je hier wat meer over vertellen?
“Ja, wij hebben een aantal Warehouse feestjes. De vergunningen daarvan worden momenteel aangevraagd, maar wij vinden het door het jaar heen leuk om feestjes te geven op bijzondere locaties. In november komt er eentje op de NDSM(!). Wij houden gewoon van het industriële underground gevoel, het rauwe randje."

Wat is voor jou de mooiste herinnering die je tot nu toe hebt?
“Het totaalplaatje is het cadeautje. Het festival organiseren is gewoon het hele jaar door hard werken. Het moment dat de hekken open gaan en de mensen naar binnen kunnen, dan zie je gewoon echt waar je een jaar lang voor hebt gewerkt. Van de decoratie en de programmering tot aan de stage indeling, elk klein detail. Op dat moment wil je er gewoon een mooie dag van maken”.

Wat is het raarste wat jij ooit hebt meegemaakt met Voltt.
“We hebben een keer een indoor editie gehad omdat het slecht weer was. Die hebben we toen verplaatst naar de grote scheepshallen. Dit paste daar toen nog in. We hadden een cateraar geregeld die speciale zalm maakte. Die begon met bakken, en de zalm lucht is de hele dag in de hallen blijven hangen. Ondanks alle deuren en ramen die we open konden zetten, hing de zalmgeur er alsnog!"

Is er in die 10 jaar ook wel eens iets gigantisch mis gegaan?
“We hebben in 2012 een editie gehad. Ritchie Hawtin draaide toen, en rond een uur of 22:00 brak er echt noodweer uit. Op dat moment wil er in een klap 15.000 man naar huis. Natuurlijk heb je er een paar duizend man tussen zitten die gewoon door de regen heen blijven dansen, maar met zulke harde regen willen mensen gewoon echt weg. En daar schrik je dan een beetje van."


Zie jij Voltt als een levensstijl?
“Jazeker, ik ben er altijd en heel het jaar door mee bezig. In het weekend draai ik dan zelf, en thuis maak ik muziek in de studio. Techno is mijn leven. Ik draai zelf de laatste paar jaar meer in het buitenland dan in Nederland sinds ik release voor het label van Adam Beyer, Drumcode. Het reizen en de mooiste technoplekken die je daarbij ziet is fantastisch!"


Wij zijn in ieder geval ontzettend benieuwd naar 29 augustus. Een festival met een imposante line up, met namen zoals Adam Beyer, Loco Dice en Alan Fitzpatrick, waar je ook nog eens van nieuw talent kan genieten! Wij zijn erbij om een report te schrijven van dit festival. De laatste tickets zijn nog te koop!


Interviewer: Sasha Dijkhoff

Meer info evenement




Foutje gezien? Let us know!


Guestzone is weer terug aan de top!

Members nemen soms de moeite om ons te bedanken voor de gewonnen gastenlijstplekken en/of vrijkaarten, wat wij natuurlijk erg leuk vinden.

Check een aantal van de reacties.



Maak kans op een JBL Charge 5 Bluetooth speaker!

Maak kans op een draagbare JBL Charge 5 Bluetooth speaker!


De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 139.273 vrijkaarten verloot onder onze members.

Dat zijn er ruim 800 per maand. En dat al bijna 15 jaar lang!

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.


Je maakt bovendien direct kans op een draagbare JBL Charge 5 Bluetooth speaker twv €159,99!

Water- en stofdicht ontwerp, staat garant voor 20 uur afspeeltijd en brengt een ongeëvenaarde JBL Signature Pro Sound.

Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in en controleer of alle gegevens zijn ingevuld en up-to-date zijn.
Maak extra kans door een leuke/originele reactie te schrijven onder onze Facebookpost.



Vrijkaarten voor de beste events en festivals!

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben we 139.273 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Populaire Winacties

Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Inloggen


member organisatie
Of login met je emailadres



Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Member account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Zakelijk account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.






Beveiligd door reCAPTCHA.
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.



Let op: het is verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.

Win vrijkaarten!
Om mee te kunnen doen met onze winacties koppel je jouw mobiele nummer aan je account. Door deel te nemen aan de winacties maak je kans op vrijkaarten en gastenlijstplekken.
Kosten
Je betaalt €0,40 voor het koppelen van je mobiele nummer en voor iedere deelname aan een winactie. Dit zijn éénmalige kosten (geen abonnement). Prijzen zijn inclusief BTW.

Ben je jonger dan 18 jaar?
Vraag toestemming aan je ouders!
Koppelen via telefoon
Klik op de link van de code zodat deze wordt geïmporteerd naar je telefoon. Verstuur het bericht naar 4004.

Koppelen via laptop/pc
Verstuur op je mobiel onderstaande code via sms naar 4004.

De code:


Voorwaarden

Check hier de spelvoorwaarden.

De Reclamecode SMS- en Mobiel Internet Dienstverlening en de Gedragscode SMS-en Mobiel Internet Dienstverlening zijn van toepassing.
Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen