Party nieuws

Den Haag laat de nacht spartelen en verzuipen

woensdag 28 juli 2021

Party nieuws: Den Haag laat de nacht spartelen en verzuipen



Het kabinet verbiedt meerdaagse festivals. Daarmee krijgt de Nederlandse uitgaanscultuur weer een klap. Dat was niet nodig geweest als het kabinet de adviezen van deze branche zelf had overgenomen, betoogt docent dancecultuur Mark van Bergen, mede namens de nachtburgemeesters van negen steden.

Het Nederlandse nachtleven staat internationaal al jaren torenhoog in aanzien. Onze export van dj’s, muziek, festivals en knowhow gaat de hele wereld over. Zelfs in coronatijd liep onze immer pionierende, selfmade branche internationaal voor de troepen uit, met Fieldlabs. In Nederland is dan ook sprake van een volwaardige, ver geprofessionaliseerde uitgaansindustrie. Daarin gaan honderden miljoenen euro’s om, zijn tienduizenden mensen werkzaam en worden jaarlijks vele nieuwe talenten klaargestoomd voor een carrière.

Voor professionals en liefhebbers is de ‘zachte’ waarde van de nacht (verzamelnaam voor uitgaanscultuur waartoe ook dagfestivals behoren) nog veel belangrijker. De nacht is cultureel divers en sociaal en etnisch inclusief. De nacht prikkelt, zoekt de grenzen op en heeft zo een andere functie en waarde dan de dag. Het uitgaansleven is een voedingsbodem voor talent en persoonlijke ontplooiing en geldt daarnaast als smeerolie voor een succesvolle economie.

Sinds de grote internationale successen van Nederlandse top-dj’s en festivals, vanaf de millenniumwisseling, hebben overheden weinig kansen laten liggen om te pronken met de veren van onze nachtcultuur. Willem-Alexander liet Armin van Buuren draaien op zijn kroningsdag, steden omarmden festivals voor hun citymarketing en dance werd toegevoegd als topsector binnen de creatieve industrie.

Den Haag laat de nacht spartelen en verzuipen
Maar sinds corona ons land enterde, lijkt de status van de nacht teruggeworpen tot die van begin jaren negentig, toen de housecultuur opkwam en enkel met overlast werd geassocieerd. Natuurlijk moest het virus bevochten worden en kon het niet anders dan dat de dansvloeren werden leeggeruimd. Maar terwijl ‘dagelijkse’ branches snel met flinke steunpakketten en plannen werden geholpen, laat Den Haag de nacht spartelen en verzuipen.

Een enorme braindrain ontvouwt zich, tot op de dag van vandaag – en die van morgen. Vele zzp’ers, de flexibele schil waar onze industrie grotendeels op draait, zochten ander werk, vast personeel van clubs en festivals kreeg te maken met forse ontslagrondes. Jongeren, de grootste groep uitgaanders, zaten intussen thuis, met flinke mentale worstelingen tot gevolg.

Eindelijk, na lang protest en gelobby, kwam er perspectief. Fieldlabs mocht testevenementen doen, bestaande organisatoren kregen een garantiefonds, Testen Voor Toegang werd opgetuigd. Maar de langverwachte summer of love was amper begonnen, of ze werd alweer geannuleerd.

Trekjes van geestelijke marteling
Vanuit het perspectief van jongeren en organisatoren hebben de laatste maatregelen van Rutte en De Jonge trekjes van geestelijke marteling van een toch al zwaar getroffen doelgroep. Na anderhalf jaar honger lijden werd hun een vette worst voorgehouden, ze mochten er zelfs begin juli al een hapje van eten, maar toen werd het aas weer ruw weggetrokken. Testen Voor Toegang voelt voor velen als een valstrik.

Maandag ging de marteling gewoon verder. Meerdaagse festivals met camping in augustus, zoals Lowlands en Mysteryland, hadden de voorbije weken nog even mogen bungelen aan een zijden draadje, moesten toen al met hun opbouw beginnen, maar kunnen nu opdoeken.

Kapitale fouten
De ware oorzaken van de vierde golf liggen in Den Haag. Het kabinet heeft een aantal kapitale fouten gemaakt. Waarschijnlijk zit de feestmodus ergens toch nog verscholen in de hoofden van Rutte en De Jonge, want de dansvloeren werden veel te snel opengegooid. De adviezen van Fieldlabs voor een gematigde herstart, opgedaan na maandenlang zorgvuldig proefdraaien, werden nauwelijks opgevolgd. Daarnaast werd onvoldoende rekening gehouden met de oprukkende deltavariant. Ook sloeg het kabinet adviezen van het OMT in de wind om de geldigheid van QR-bewijzen te beperken tot een etmaal. Het werd uiteindelijk 40 uur. Voor de inwerktijd van een vaccinatie had Hugo ‘Dansen met Janssen’ de Jonge juist veel méér tijd moeten uittrekken.

De excuses mogen dan inmiddels zijn aangeboden, het afbraakbeleid duurt voort. Tientallen (uitverkochte) festivals zijn geslachtofferd. De organisatoren moeten bloeden voor Haagse fouten. Het is nog maar de vraag of zij hun rekeningen kunnen betalen en twee jaargangen kunnen overslaan. Voor die evenementen, die mogelijk vanaf 14 augustus konden plaatsvinden, leek er geen besef te zijn dat het organisatorisch onmogelijk is vlak ervoor te horen of ze groen licht krijgen. Festivals zoals Lowlands en Mysteryland zijn tijdelijke steden, de opbouw daarvan duurt weken.

De oplossing ligt nog steeds binnen handbereik, zeker nu de coronacijfers lijken te stabiliseren en de vaccinatiecampagne nog verder gevorderd is: ga terug naar start, laat bovengenoemde adviezen leidend zijn en neem de laatste lessen mee. Dus: beter testen (desnoods voorafgaand aan events een extra test voor volledig gevaccineerden en steekproeven tijdens/na afloop), kortere geldigheid van die tests, langere inwerktijd van vaccinaties, 100 procent controleren aan de entree.

Coronapas
Recente ervaringen in Denemarken (rijk uitgaansleven door trouw testen en streng controleren) en Servië (tienduizenden bezoekers op Exit festival, nauwelijks besmettingen) bewijzen dat uitgaan echt veilig kan. In België geloven ze er ook in, daar gaat het uitgaansleven vanaf 13 augustus met een soortgelijke coronapas als in Nederland draaien. En móchten er onverhoopt toch weer nieuwe coronagolven en beperkingen komen, dan moeten er financiële compensaties komen.

Nu echter wordt het kind met het badwater weggespoeld, en daarmee dreigt een ooit zo gekoesterde, internationaal geroemde industrie te verdrinken. Dat geeft veel stress en onzekerheid bij alle betrokken partijen. Excuses zijn niet genoeg; het kabinet moet het nachtleven nu met daden, perspectief en respect helpen, zoals het ook andere gekoesterde Nederlandse vlaggenschepen als de KLM heeft geholpen.

Dit artikel wordt gesteund door de Dutch Nighttime Alliance, het onlangs opgerichte verbond van de nachtburgemeesters en nachtraden van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Haarlem en Leiden.

Bron: Trouw




Foutje gezien? Let us know!


Guestzone is weer terug aan de top!

Members nemen soms de moeite om ons te bedanken voor de gewonnen gastenlijstplekken en/of vrijkaarten, wat wij natuurlijk erg leuk vinden.

Check een aantal van de reacties.



Maak kans op een JBL Charge 5 Bluetooth speaker!

Maak kans op een draagbare JBL Charge 5 Bluetooth speaker!


De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 139.285 vrijkaarten verloot onder onze members.

Dat zijn er ruim 800 per maand. En dat al bijna 15 jaar lang!

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.


Je maakt bovendien direct kans op een draagbare JBL Charge 5 Bluetooth speaker twv €159,99!

Water- en stofdicht ontwerp, staat garant voor 20 uur afspeeltijd en brengt een ongeëvenaarde JBL Signature Pro Sound.

Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in en controleer of alle gegevens zijn ingevuld en up-to-date zijn.
Maak extra kans door een leuke/originele reactie te schrijven onder onze Facebookpost.



Vrijkaarten voor de beste events en festivals!

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben we 139.285 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Populaire Winacties

Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Inloggen


member organisatie
Of login met je emailadres



Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Member account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Zakelijk account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.






Beveiligd door reCAPTCHA.
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.



Let op: het is verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.

Win vrijkaarten!
Om mee te kunnen doen met onze winacties koppel je jouw mobiele nummer aan je account. Door deel te nemen aan de winacties maak je kans op vrijkaarten en gastenlijstplekken.
Kosten
Je betaalt €0,40 voor het koppelen van je mobiele nummer en voor iedere deelname aan een winactie. Dit zijn éénmalige kosten (geen abonnement). Prijzen zijn inclusief BTW.

Ben je jonger dan 18 jaar?
Vraag toestemming aan je ouders!
Koppelen via telefoon
Klik op de link van de code zodat deze wordt geïmporteerd naar je telefoon. Verstuur het bericht naar 4004.

Koppelen via laptop/pc
Verstuur op je mobiel onderstaande code via sms naar 4004.

De code:


Voorwaarden

Check hier de spelvoorwaarden.

De Reclamecode SMS- en Mobiel Internet Dienstverlening en de Gedragscode SMS-en Mobiel Internet Dienstverlening zijn van toepassing.
Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen