Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

Door Brabantse zomerfestivals gaat zeker nog geen streep, als het aan de organisatoren ligtGisteren vroeg de evenementenbranche onder het motto 'The show must go on' in Den Haag aandacht voor de financiële nood door de coronamaatregelen. Drie grote regiofestivals - Lakedance, WiSH Outdoor en 7th Sunday - zijn merkwaardig genoeg niet bij die manifestatie betrokken. Omdat zij 2021 nog niet hebben opgegeven?

Die organisatoren en toeleveranciers zijn verenigd in het Brabantse evenementencollectief Front of House. Dat   stoort zich aan de uitlatingen van voormalig Sensation White-organisator Duncan Stutterheim, die nu al een streep zet door het zomerfestivalseizoen in 2021. ,,We snappen hun noodkreet, maar hij gooit nu al de handdoek in de ring", meent Tim Klomp Bueters, voorzitter van Front of House en organisator van WiSH Outdoor Nederland  

,,Wij zetten er zeker géén streep door”, vervolgt hij. ,,We zitten in de voorbereidende modus en dat moet wel, want als er volgend jaar iets mogelijk is, moeten we daarop voorbereid zijn". Medebestuurslid Johan Dortmans, organisator van 7th Sunday: ,,We kijken naar wat wél mogelijk is. We ervaren ook begrip bij de betrokken gemeenten."

Dortmans noemt als voorbeeld Taiwan, waar op 14 november het festival Road to Ultra werd gehouden met zo'n 25.000 bezoekers. ,,Dat festival kon doorgaan, omdat de organisatie aan alle voorwaarden heeft voldaan. Maar hier in ons land overheerst de onduidelijkheid en durft men geen beslissing te nemen. Dat we teruggaan naar zoals het was is duidelijk, alleen de tijdslijn is onzeker.”

Eerder dit jaar lieten de organisaties van Lakedance, WiSH en 7th Sunday weten genoeg vet op de botten te hebben om een festival-loos 2020 financieel te kunnen overleven. ,,Maar een tweede jaar geen festivals wordt natuurlijk een lastig verhaal!"

Alsof er even geen corona is
Om in mei en juni volgend jaar een festival te kunnen houden, zijn de organisaties 'gewoon' in september met de voorbereidingen begonnen. ,,We hebben de afgelopen weken veel gesprekken met de overheid gehad. Vergunningen, de organisatie, de procedures, ze worden gewoon opgestart alsof er even geen corona is", zegt Jochem van Pelt van First Vision, dat jaarlijks twee edities van Lakedance organiseert. Daarnaast wordt samen met de overheid gekeken wat wel kan! ,,Veel geboekte artiesten zijn nu doorgeschoven naar volgend jaar. Dat kan wat makkelijker met Nederlandse acts dan met buitenlandse artiesten.”

Het komende vaccinatieproces zal volgens Klomp Bueters, Van Pelt en Dortmans een belangrijke rol spelen. Van Pelt: ,,Als er voor de zomer sneltesten zijn, die door het RIVM zijn goedgekeurd, hebben wij de infrastructuur om bezoekers bij de entree van een evenement te testen op COVID-19. De techniek is er, want er wordt al geruime tijd door deskundigen onderzoek gedaan hoe je grote aantallen mensen bij wedstrijden of evenementen kunt toelaten.” Klomp Bueters: ,,En ik denk dat mensen die weer eens een festival willen bezoeken, zich ook graag laten testen of vaccineren.”

We mógen niets
Dortmans meent dat de horeca en evenementen maar een klein deel van het probleem zijn, die de besmettingsgraad niet ver genoeg laten dalen. ,,Kijk eens naar drukte bij bouw- en tuinmarkten, de Efteling, de Black Friday-gekte in de binnensteden. Wij willen te voor en te na testen, maar we mógen niets".
Niettemin heeft Front of House vertrouwen in de Brabantse overheden. Klomp Bueters: "Zoals wij er nu tegen aan kijken, hebben we volgend jaar weer festivals in de regio!"

Optimistisch is ook Jan Buys, manager van het Eindhovense Klokgebouw, waar festivals een leeuwendeel van de omzet vormen. Het Klokgebouw draaide dit jaar slechts 30% van een normale omzet. ,,Mijn topmaanden zijn september tot en met maart. Tot maart 2021 verwacht ik niet veel, maar vanaf september 2021 verwacht ik eigenlijk toch weer min of meer ouderwets te kunnen draaien. Zeker als het vaccinatieprogramma draait.”

Er is al een aantal organisaties dat voor 2021 ruimte in het Klokgebouw heeft geboekt. ,,De meeste zijn opties, met de enkeling die al tekent maak ik de afspraak dat we bij annulering de kosten samen delen.”

Bron: AD.nl
Beeld: WiSH Outdoor


 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ