Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Party Report: Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018

Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018
Beeld:  Rockstar Photographers

‘Tot ziens kikkerlandje!’.
 Eindelijk mocht deze opgekropte gedachte daadwerkelijk onze mond uit rollen, want na enorm lang wachten met ons lijf vol adrenaline mochten wij afgelopen week voor Guestzone naar de andere kant van Europa. Hier vond namelijk in het dorpje Zamárdi (Hongarije) van woensdag 4 juli tot en met zondag 8 juli 2018 het 5-daagse elektronische muziekfestival ‘Balaton Sound’ plaats. De combinatie van daverende ervaringen van Guestzone in het verleden (zie report Roos van der Burgt, 2016 ), de toplocatie, het hoogstwaarschijnlijk schitterende weer, de ontzettend knallende line-up en het winnen van een European Festival Award voor het beste mid-grote festival in Europa (2012), leek het ons tijd hier ook eens een flinke zomerse portie te gaan genieten.

Na een busreis van 17 uur kwamen we op woensdag in de vroege middag dan eindelijk aan bij het Utopia waar we ons de komende dagen zouden gaan bevinden. Het festival en de camping liggen namelijk direct aan het gelijknamige Balatonmeer, het grootste meer van het Oostblok. Voor wat hoort wat, dus voor we van dit alles konden gaan genieten moesten we natuurlijk eerst onze kampeerzaken op orde hebben. Kampeermogelijkheden zijn er genoeg: Balaton Sound biedt de mogelijkheid om te slapen op één van de twee campings. Wij verbleven afgelopen week op de reguliere camping. Hier zijn alle basisvoorzieningen aanwezig en wij hebben kunnen concluderen dat deze méér dan in orde zijn. Redelijk schone douches, Dixies die elke dag worden schoongemaakt, een winkeltje met campingaccessoires en een tiental aan voedsel- en drankkraampjes is voldoende om lekker primitief en met op en top campinggevoel te overleven. Er waren verder genoeg schaduwplekken en ook wij konden ons tentje buiten de felle zon installeren. De sfeer op de camping was fantastisch: tussen het grote aantal bomen werd door iedereen en overal vlaggen, slingers en lampjes opgehangen waardoor er een soort feestje in de natuur ontstond. In de ochtend en middag vielen de zonnestralen tussen de bomen op de tenten en in de avond gingen alle duizenden lampjes aan, telkens zorgend voor geweldige geluksmomentjes. Voor wat meer luxe, maar natuurlijk ook tegen een wat hogere prijs, kon je op de Beach camping terecht. Deze camping lag wat dichter bij het festivalterrein en het meer, er waren mogelijkheden tot wat luxer kamperen en er waren meer en schonere faciliteiten te vinden.

Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018

Het festivalterrein ligt op 15-20 minuten loopafstand van de reguliere camping (en direct aan de Beach camping). Dit lijkt redelijk ver, maar onderweg kwam je langs twee zeer praktische faciliteiten. Liep je de ene route, dan passeerde je een supermarktje waar je je ontbijt, lunch, water en natuurlijk je alcohol kon inslaan. Zo was je op de camping altijd voorzien, maar ook op het festival, want bij Balaton doen ze er niet moeilijk over als je naar het festival een fles water, een zak chips of een paar blikken bier meeneemt. Liep je de andere route, dan kwam je langs het allergrootste pluspunt van de locatie van het festival, wat natuurlijk het Balatonmeer is. Aangezien het festival zelf pas in de late middag begon, kon je elke ochtend rustig je tent uit zweten en vervolgens een frisse duik nemen in het meer. Het helderblauwe meer gevuld met reusachtige opblaasdieren en duizenden festivalgangers maakte de temperaturen die tegen de 30 graden aanliepen toch wat aangenamer. Daarnaast was er naast het meer genoeg plek om lekker (uit) te b(r)akken in de zon. Onze dagbesteding bestond dan ook voornamelijk hieruit en zorgde elke dag voor een verse portie energie om ’s avonds weer te knallen.

Tijd voor het festival zelf! Op het overzichtelijke rechthoekige festivalterrein vonden we maar liefst 9 stages. Balaton Sound biedt elk jaar vooral plaats aan elektronische muziek. Op de twee grootste stages, de Main Stage en de Jäger Arena (overdekt), konden we dan ook vooral de internationaal op dit moment meest bekende DJs vinden. We hebben dan ook gedurende de vijf dagen het gros van de tijd bij de Main Stage gestaan, waar we hebben kunnen genieten van namen als Oliver Heldens, Jonas Blue, David Guetta, The Chainsmokers, Axwell /\ Ingrosso, Martin Garrix en DJ Snake. Al deze acts werden op het grote podium gesierd door prachtige lichtshows, visuals, confettislierten en bij de sluiters elke avond een knallend vuurwerk. Dit in combinatie met een gigantisch publiek dat wel wist hoe ze moesten losgaan, zorgde elke dag voor schitterende ervaringen. Hoogtepunten werden beleefd bij Oliver Heldens, mijn vroegere jeugdheld die door zijn enthousiasme en rariteiten een groot publiek makkelijk kan inpakken en bij The Chainsmokers, waarvan we ons eerst niet bewust waren dat de ene helft van het duo (Andrew Taggart) ook daadwerkelijk voor de zang zorgde bij onder andere onze favoriet ‘Sick Boy’, waardoor we ze uiteindelijk veel beter vonden presteren dan we hadden verwacht.

Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018

De Main Stage bood echter niet alleen podium aan elektronische muziek, maar ook hebben we van grote namen in de rap (TY Dolla $ign en Big Sean) en pop en R&B (Ella Eyre en Rita Ora) mogen genieten. We waren het meest onder de indruk van de stem en de performance van de Britse Ella Eyre, die we eigenlijk niet zo goed kenden. De liedjes die uit haar collabs met wat bekendere acts als Rudimental (‘Waiting All Night’) en Sigala (‘Came Here For Love’) zijn gerold, werden met de live stem van Ella voor ons gevoel pas voor het eerst echt tot leven gebracht. TY Dolla $ign was verder live ook erg goed en heel erg begaan met het publiek. Rap is niet per se ons ding, maar hij had onze aandacht bij onder andere de hitjes ‘Or Nah’ en ‘Work From Home’ en hij wist hiermee het publiek, waaronder ons, heel goed te vermaken.

In de Jäger Arena waren ook grote, interessante namen te vinden. Terwijl we ons de ene dag konden vermaken bij de Amerikaanse rapper GoldLink, konden we de andere dag onze jaarlijkse dosis Psytrance aanvullen bij Vini Vici. Hoogtepunt bij deze stage was SASASAS, een Britse DnB-crew bestaande uit drie MC’s en twee DJ’s, waar we als DnB-fans onze benen even flink kapot konden dansen. Bij deze stage hebben we Balaton ook mogen afsluiten met de Franse house grootheid Martin Solveig en met DISCIPLES, die we allemaal kennen van hun enorm-vaak-platinum-hit ‘How Deep Is Your Love’.

Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018


Eén lange zijde van het festivalterrein lag volledig aan het Balatonmeer, dus ook op het festival zelf kon je op elk moment een frisse duik nemen. Langs én gedeeltelijk op het meer waren vier kleinere stages te vinden (Heineken Beach, Clubs on the Beach, Casa Bacardí Terrace en de Finlandia Less Ordinary Bar), waar je dus kon feesten met de wind in je haar en met een prachtig vergezicht over het meer heen. Bij het Bacardí Terrace hebben we wederom kunnen dansen op DnB, bij Clubs on the Beach vonden we genoeg deephouse en bij Heineken Beach hebben we genoten van grote namen in de technowereld met als hoogtepunten Sven Väth en Kölsch. Het houseduo Camelphat was hier onze favoriet. Het moment dat hun grootste hit ‘Cola’ van afgelopen jaar aan de beurt was kreeg van ons de prijs voor het geven van de meeste zomerkriebels.

Aan de rechterkant van de hoofdingang waren nog 3 stages te vinden. Bij de Radio 1 Stage en Music FM Stage waren alle soorten hitjes te vinden, van meezingers tot popliedjes tot hitjes uit het verleden: een goede toevoeging voor wat afwisseling van alle elektronische deuntjes. Elrow was verder de stage die voor ons de schoonheidsprijs verdient. Zoals op de foto te zien is leek deze stage net een carnavalsattractie, met zijn kleurenvariëteit in slingers, bloemen, lichtshows en andere tierelantijnen. Dansen in dit ‘oerwoud’ dat oorspronkelijk uit Barcelona komt was dan ook een leuke toevoeging.

Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018

Terwijl de buitenranden van het festival door stages werden bezet, bestond het middenstuk van het festival bestond eigenlijk volledig uit de rest van de faciliteiten. Toiletten en eet- en drankkraampjes waren zeer divers en in grote getalen aanwezig. Broodjes gyros, wel tien verschillende soorten pasta, Aziatisch voedsel of een simpele portie friet met mayo: je hoeft geen enkele dag hetzelfde te eten en het hoeft ook niet elke dag ongezond te zijn. Ook kon je de ene dag leven op cocktails, terwijl je je de rest van de dag kon vertoeven bij een wijnbar en weer een andere dag jezelf kon volzuipen aan bier bij een van de vele reguliere barren. Al deze hoeveelheden drank en voer waren als kers op de taart ook nog eens in verhouding zeer goedkoop: in Nederland betaal je voor een biertje, een slice pizza of een flesje water ongeveer dubbel tot zelfs driedubbel zoveel. Verder had je je drankje of hotdog binnen no time: betalen ging via een pasje dat in je polsbandje zat. Geld kon via de Balaton-app op je pasje worden gezet of je kon naar een van de vele stands op het festival lopen om dit te laten doen. We hebben hierdoor in bijna geen enkele wachtrij gestaan.

Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018

Sfeer op het festival mocht ook niet ontbreken. De meest vreemde maar indrukwekkende figuren liepen elke dag over het festival rond: van gekleurde mannetjes op stelten tot fee- en elfachtige fenomenen. Over het gehele festivalterrein waren comfortabele banken en zitzakken verspreid waarin je even weg kon doezelen al turend naar het prachtige meer. Het adembenemende uitzicht over het Balatonmeer kon verder gecombineerd worden met een adrenalineboost door een ritje in het reuzenrad, de katapult of de bungeejump. Verder stond ‘BALATON SOUND’ met grote gekleurde letters in het meer gegraveerd waar duizenden Instagram-waardige foto’s geschoten werden. Lijnen met ballonnen hingen door de lucht en over het meer gespannen waar ’s nachts lichtjes in aangingen, een droomachtige sfeer creërend. Het festival wordt elk jaar het meest bezocht door onze zuiderburen. We hebben op een groot scherm mogen genieten van de WK-kwartfinale Brazilië-België waar de Rode Duivels zich naar de halve finale hebben weten te schoppen en het feest dat er daarna ontstond gaf dat laatste extra beetje geluk aan het festival. Thanks Belgium!


Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018

Ten slotte zijn er nog twee andere dingen geweest die het festival voor ons perfect hebben gemaakt. Allereerst zijn wij meegegaan met een van de zes bootfeesten die je bij kon boeken bij het bestellen van een ticket. Gedurende vier uur hebben we kunnen genieten van de twee techno grootheden Scuba en Agoria, terwijl we met de boot langs de kust waar Balaton Sound plaatsvond voeren en de zon langzaam onder ging. Wat wil je nog meer? Verder hebben we gebruik kunnen maken van de VIP area op het festival. Hier waren nog meer loungeplekken aanwezig, een heleboel extra schone toiletten en barren waarbij je altijd vrijwel direct aan de beurt was. Dit, in combinatie met een zeer goed zicht op de Main Stage vanaf wat grotere hoogte, maakt een upgrade naar VIP zeker het overwegen waardig.

Natuurlijk is er ook wel wat negatiefs te noemen, al doet het te niet aan al het goeds wat we hebben meegemaakt op dit festival. Het personeel wist ons met bijna geen enkele vraag te helpen in verband met gebrekkig Engels en onwetendheid / slechte voorlichting. Dit was zelfs het geval bij de Infobalie op het festivalterrein. Uiteindelijk hebben we voor al onze vragen op eigen houtje wel een antwoord kunnen vinden, maar qua communicatie kan het op het festival wel wat beter.

Met deze geweldige ervaring op zak reden we wederom 17 uur terug naar ons kikkerlandje. Het deed pijn in ons hart om dit Walhalla achter ons te laten, maar we gaan zeker terugkeren. Door de combinatie van op en top sfeer, prachtig weer, leuke mensen, topartiesten, de locatie aan het water, de goedkope prijzen, de variëteit en mogelijkheden kunnen we iedereen aanraden dit festival een keer te bezoeken!

Balaton Sound, Balatonmeer Zamárdi - Zamardi (HU), 06-07-2018

Reporter: Rinke Hekkenberg
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ