Interviews

MAKJ

vrijdag 29 augustus 2014
Alexander Strack van Schijndel

Interview: MAKJ



Tot voor kort had nog niemand ooit van hem gehoord, maar sinds zijn wereldhit ‘Countdown’ met Hardwell is daar flink verandering in gekomen. De nog 23 jarige Mackenzie Johnson, beter bekend als dj MAKJ is één van de snelst stijgende sterren in EDM land. Zijn bootlegs, edits, remixen en originals worden platgedraaid door de grootste artiesten en uitgebracht door alom gerespecteerde platenlabels als Doorn Records en Revealed Recordings. Met meer dan honderd boekingen per jaar, een eigen radioshow en optredens op festivals als Ultra Music Festival en Tormorrowland kunnen we wel stellen, Dj MAKJ is hot! Wij spraken hem vlak voor zijn optreden op Mysteryland.




“Staan er veel mensen? Hoe reageert het publiek? Gaan ze al een beetje los? Tegen wie moet ik tegelijk draaien?”wijzend naar de mainstage. Mackenzie Johnson oogt onrustig wanneer we hem aantreffen in gesprek met collega dj’s Mightyfools van Spinnin Records. Hij wil van alles weten over de zogezegd moeilijke ‘Dutch crowd,’ terwijl hij snel een bakje bami probeert weg te vreten. De antwoorden van Mightyfools lijken hem iets gerust te stellen. De artiesten babbelen kort nog wat na over hun strakke tourschema’s en nodigen elkaar uit voor een sociale meeting binnenkort in Amerika. MAKJ eet snel laatste zijn happen op voor hij met ons gaat zitten. “Ik kom net van het vliegveld af, ik heb nog helemaal niks gegeten. Het dj-leven hè", lacht hij ons toe.

Die onrust is kenmerkend voor Mackenzie’s leven. Op vroege leeftijd kreeg het racevirus hem te pakken. Op 10jarige leeftijd woonde en reisde hij de wereld al over om te racen in professionele kart- en autosportklasses. Hij moest en zou autocoureur worden. Wanneer hij op 15jarige leeftijd in zijn toenmalige thuisland China een club bezoekt, besluit hij het roer volledig om te gooien. Hij wil dj worden. Wanneer hij 17 jaar is keert hij terug naar de Verenigde Staten om zijn ‘American Dream’ na te leven. 

Nederlands autosporttalent Max Verstappen is deze week gecontracteerd door Formule 1 team Torro Rosso van Red Bull. Wanneer hij zijn debuut zal maken volgend jaar zal hij 17 jaar zijn. Als voormalig autosportcoureur, denk jij dat iemand op die leeftijd daar klaar voor kan zijn? En hoe zit dat voor het artiestenleven zoals bijvoorbeeld Martin Garrix?
Als ik naar mezelf kijk, zou ik zeggen absoluut van niet. Je moet eerst jaren levenservaring opdoen voordat je mee kan doen in de volwassenwereld. Het is simpelweg te onveilig. Op jonge leeftijd ben je nog veel te roekeloos. Ik ben wel benieuwd hoe hij het gaat doen.

En hoe zit voor het artiestenvak? Kunnen we tieners zoals Martin Garrix voortaan op jonge leeftijd overal maar laten optreden? 
Als artiest kun je veel meer je eigen leven bepalen. Leeftijd hoeft daarin geen rol te spelen, mits je maar goed begeleid wordt door mensen in je directe omgeving.

Heb je elementen of ervaringen uit de professionele racerij kunnen gebruiken voor je dj-carriere? Zijn die 2 verschillende werelden met elkaar te vergelijken? 
Nee niet echt. Al zijn er wel een paar dingetjes. Ik denk dat ik als persoon makkelijk contacten heb leren leggen met nieuwe mensen en makkelijk mezelf bij iedereen kan zijn. Die contacten zijn wel handig, zo kon ik onlangs nog een Audi R8 uitproberen.

Een ander iets wat ik uit de racerij heb meegenomen is het gebruiken van mijn volle concentratie en focus. Een soort hyperfocus. Vroeger tijdens het racen kon ik alles als het ware in slow motion voor me zien. En wanneer ik nu geconcentreerd aan het draaien ben, kan ik die hyperfocus toepassen in mijn werk. Ik denk dat ik daarom bijvoorbeeld goed het publiek kan lezen. In beide situaties (draaien als racen) heb je trouwens alles volledig onder eigen controle.

Een andere overeenkomst zou je mijn mixsnelheid kunnen noemen. Ik draai en mix soms 100 platen aan elkaar binnen een set van een uur. Al zou dat ook kunnen komen door mijn adhd.

Je bent in Nederland nog een relatief nieuwe producer / dj. Veel mensen kennen jouw nog niet. Naast je hoge mixtempo, hoe zou je jouw stijl nog meer kunnen omschrijven?
Als snel, energiek en nooit saai. Ik gebruik veel verschillende stijlen muziek in mijn sets. Variërend van hiphop tot electro , deephouse tot progressive. Ik speel wat het publiek wil horen. Je krijgt daardoor de gewenste reacties los van mensen. Zo speelde ik al éèn keer eerder in Nederland, in club AIR in Amsterdam en kreeg daar iedereen aan het dansen. Dit tot grote verbazing van mijn collega’s, aangezien dat in die club volgens hen vrijwel nooit voorkomt.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Uit het ontmoeten van nieuwe mensen. Elke dag ontmoet ik interessante nieuwe mensen met  elk een eigen verhaal. Dat is me erg opgevallen in de dancescene. Het is een klein wereldje, maar iedereen is heel vriendelijk en open naar elkaar. Samenwerkingen en ideeën ontstaan zo uit kleine dingen.

Met welke collega dj’s kun je het bijvoorbeeld erg goed vinden? 
Quintino en Bassjackers. Met Bassjackers heb ik onlangs nog een hele tour in Amerika gedaan. Samen hebben we ook de track ‘Derp’ geproduceerd. Of ik ze echte vrienden kan noemen? Ik noem ze businessfriends. Echte vrienden heb ik niet in dit wereldje. Echte vrienden zijn mijn schoolvrienden van vroeger.

‘Derp’ van MAKJ & Bassjackers: 



Als je het publiek vergelijkt met de tour in Amerika en de Europese landen waar je bent geweest, welke verschillen merk je dan op tussen het Amerikaanse en het Europese publiek?
Het publiek in Amerika lijkt veel uitbundiger. Voor hun is de EDMscene nog relatief nieuw. Het Europese publiek lijkt wat gemoedelijker.

Tot slot, wat is de vaste plaat in je set en welke nieuwe track kunnen we binnenkort van je bewonderen?
Ik vind de edit van Showtek op mijn plaat ‘Go’ helemaal geweldig. Die plaat is daarom ook vaste prik in mijn sets. Daarnaast heb ik een samenwerking met Deorro gepland staan. Dat wordt een mooie partyplaat!

‘Go’ van MAKJ-M35 (Showtek edit):
 


Interviewer: Alexander Strack van Schijndel

Meer info evenement




Foutje gezien? Let us know!


Guestzone is weer terug aan de top!

Members nemen soms de moeite om ons te bedanken voor de gewonnen gastenlijstplekken en/of vrijkaarten, wat wij natuurlijk erg leuk vinden.

Check een aantal van de reacties.



Maak kans op een JBL Charge 5 Bluetooth speaker!

Maak kans op een draagbare JBL Charge 5 Bluetooth speaker!


De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 139.203 vrijkaarten verloot onder onze members.

Dat zijn er ruim 800 per maand. En dat al bijna 15 jaar lang!

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.


Je maakt bovendien direct kans op een draagbare JBL Charge 5 Bluetooth speaker twv €159,99!

Water- en stofdicht ontwerp, staat garant voor 20 uur afspeeltijd en brengt een ongeëvenaarde JBL Signature Pro Sound.

Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in en controleer of alle gegevens zijn ingevuld en up-to-date zijn.
Maak extra kans door een leuke/originele reactie te schrijven onder onze Facebookpost.



Vrijkaarten voor de beste events en festivals!

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben we 139.203 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Populaire Winacties

Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Inloggen


member organisatie
Of login met je emailadres



Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Member account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Zakelijk account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.






Beveiligd door reCAPTCHA.
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.



Let op: het is verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.

Win vrijkaarten!
Om mee te kunnen doen met onze winacties koppel je jouw mobiele nummer aan je account. Door deel te nemen aan de winacties maak je kans op vrijkaarten en gastenlijstplekken.
Kosten
Je betaalt €0,40 voor het koppelen van je mobiele nummer en voor iedere deelname aan een winactie. Dit zijn éénmalige kosten (geen abonnement). Prijzen zijn inclusief BTW.

Ben je jonger dan 18 jaar?
Vraag toestemming aan je ouders!
Koppelen via telefoon
Klik op de link van de code zodat deze wordt geïmporteerd naar je telefoon. Verstuur het bericht naar 4004.

Koppelen via laptop/pc
Verstuur op je mobiel onderstaande code via sms naar 4004.

De code:


Voorwaarden

Check hier de spelvoorwaarden.

De Reclamecode SMS- en Mobiel Internet Dienstverlening en de Gedragscode SMS-en Mobiel Internet Dienstverlening zijn van toepassing.
Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen