Interviews

Michel de Hey tijdens 321 Festival

zondag 22 september 2013
Letter Move

Interview: Michel de Hey tijdens 321 Festival

Tijdens de zondag van het 321 festival te Vaals, 15 september, had ik een intiem feestje met onze Nederlandse techno held. Noem het een interview, noem het een theekransje. Het was in iedere geval een van de meest vreemde, impulsieve, bijzondere, gezellige meetings wat je samen kan hebben na een optreden van de DJ. 
 
Betiteld als de ongekroonde koning van de techno, een inspiratiebron voor collega’s en nieuwkomers, zijn staat van dienst, een pionier in eigen land, noem het maar op, alles is al geschreven over Michel de Hey. Journalisten voor mij schreven het allemaal al; je moet met iets creatiefs komen, wil je nog iets nieuws schrijven over Michel.
 
Met lichten op rood, wegen onderbroken, bruggen open en alle schapen op de weg, heeft Michel met chauffeur Hidde een hele strijd geleverd om hier te komen. De hele week heeft hij doodziek op bed gelegen en hierdoor 2 gigs moeten afzeggen. Gesterkt, met een aandeel in de apotheek wil hij beslist aanwezig zijn op het 321 festival. Zijn naam staat bij een knallijst van een lineup en dit nieuwe festival wil hij niet missen. De boodschap van “3 countries, 2 days, 1 love” intrigeert hem. De plek, midden op het 3 landenpunt in Vaals, met een mysterieuze geschiedenis, gaf hem de kracht! 
 
Michel straalt als hij zegt dat behalve de plek, ook Limburg speciaal voor hem is. Hij weet dat hij een stevige Limburgse aanhang kent, die hem al tientallen jaren volgen en ook nu weer voor hem op 321 festival bij elkaar gekomen zijn.
Vandaag zorgt het verkeer ervoor dat hij ruim een half uur te laat aanwezig is. Vele fans in de systematic area, 1 van de 3 areas van het 321 festival, wachten en kijken onrustig. Want er wacht een verrassing op Michel.
 
Backstage is er vanalles geregeld voor de komst van Michel de Hey. De Limburgse fanclub heeft mij weten te strikken om iets te regelen met organisater Nico Baggen en de stagemanager. Het is een traditie geworden dat Michel een Limburgse vlaai aangereikt krijgt door deze groep. Zij volgen overal, zelfs Nighttown. Echter vandaag bij 321 festival is speciaal, want eigenlijk viert Michel hier zijn verjaardag op z’n Limburgs. De vlaai is dan ook van sublieme kwaliteit, met slagroom en chocolade. Zoals hij het graag heeft!
 
Michel op FB: I love Limburg  and This is why! Some traditions are eternal;) tnx for bringing!!!
 
Als hij binnenkomt rennen met kleine zweetdruppeltjes van het haasten en de griep stel ik me aan hem voor en spreken we af dat we na zijn optreden een interview hebben. On stage maak ik baan voor de overhandiging. Onder luid gejoel en gefluit van het publiek en met knuffels en kusjes neemt hij vol trots zijn cadeautje aan. Op dat moment weet hij zeker dat hij de goede keus gemaakt heeft af te reizen naar Vaals.
 
Na de volle anderhalve uur, een heerlijke groovy, stevige en vooral interactieve set proberen we een rustig plekje te zoeken. Iets wat moeilijk is. In aanwezigheid van een hond, die er overigens niet mocht zijn en zijn speeltje, steeds terugkerend precies tussen onze benen, word ik en ook Michel nogal afgeleid. Geen vraag en aanbod, maar een goed gesprek, waarbij ook mijn mening gevraagd en gewaardeerd werd.  Met verbazing, plezier en gelach hebben we gesproken over zijn gestel vandaag, zijn muziek keuze, zijn evolutie, zijn verjaardag, zijn Limburgse aanhang, zijn verassing en zijn passie van het moment. 
 
Als eerste zijn waardering voor de verrassing die hij kreeg vandaag. Trots dat zijn trouwe aanhang er weer is en hem nog steeds op handen draagt. De herinnering gaat terug naar Nighttown waar het allemaal begon met dit publiek. Toentertijd begon hij uit te blinken en zich te manifesteren als Michel de Hey. Hij gaat de wereld rond, produceert enorm en staat al tientallen jaren geboekt als headliner.
 
Hij is geïnteresseerd als ik vertel dat ik er toen weinig aan vond wat hij draaide. Het geluid was blikkerig en koud. Heel iets anders dan toen hij mij de eerste keer opviel in Lovefields, Landgraaf in 2003. Vanaf toen weet hij meer te gaan differentiëren en te experimenteren, zonder dat hij zijn eigen sound verliest. Michel herkent dit wel en zegt door de jaren heen zijn muziek ook wel iets aangepast te hebben. Het echte enige Techno bestaat ook niet meer. Als je ouder wordt, wordt je wat gevoeliger en pas je de muziek aan. Ook lef en vertrouwen hebben daarmee te maken. Daarnaast, volgens mij niet onbelangrijk, is Michel ook al 4 jaar pappa en blijft hij geen 24, ook al is dat wat hij met een knipoog blijft volhouden. Michel; mijn genre is tussen house en techno en varieert door de plek, de collega’s die geboekt staan, het publiek, de sfeer en de interactie.

Als ik zeg dat ik het lastig vind als reporter al die stijlen in een hokje te zetten, als ik het beschrijven moet, is hij het met me eens en vraagt me hoe ik dat dan oplos. Ik voel meer en zie; is het buik muziek, is het armen in de lucht muziek, raakt het diep, raakt het hoog, is het stampend of zweverig, warm of koud en meer. Die polariteiten bevallen hem wel en zegt eigenlijk moet je muziek ook omschrijven op wat het met je doet, zo is het beter te begrijpen, zo zou hij het ook willen zeggen.

Op dit moment is de interactie met het publiek het mooiste wat er is, zegt hij. Maar ook de interactie en samenwerking met collega’s. Naast zijn bekende labels, radio, producers en samenwerkingen, gaat hij nog steeds nieuwe uitdagingen aan. De Karavaan waar hij vorige week de closing had, samen met John Digweed was ook zeer boeiend. Digweed welke eigenlijk nooit voor klein publiek draait,  kwam voor hem en samen hebben ze een experimentele wonderschone avond met subliem publiek gehad. Maar ook Benny Rodrigues, die hem gisteren overigens vervangen heeft is behalve vriend ook echt een speelmakker in de muziek. Verder blijft Michel ook altijd bezig met contesten en geeft hij jong talent vele kansen. Hij leert hiervan en stelt bij en dat doet hij iedere keer opnieuw.
 
Op dit moment geniet hij van de optredens in Toffler in Rotterdam. Een club voor ongeveer 500 bezoekers. Hier lijkt hij voor thuispubliek zijn eigen feestjes te bouwen. De kleinschaligheid maakt hem meer gevoelig voor de signalen uit het publiek en hier lijkt een set helemaal te kloppen. Niet dat het van tevoren vaststaat , maar de interactie, maakt dat het klopt.
 

Michel is gepassioneerd van top tot teen, vriendelijk en met pretogen. We kunnen de hele avond nog wel verder praten en filosoferen, herinneringen ophalen en toekomstbeelden bedenken, maar helaas is het ondertussen weer een uur verder. We maken nog een rondje over het terrein en nemen afscheid. Hij nodigt me uit voor de volgende Toffler en zegt me zijn verhaal mijn eigen oren en ogen te komen verifiëren. We kruipen samen in het karretje en ik breng hem naar zijn auto. Het is een jonge god, ook al is hij de 40 gepasseerd. ..

Vrijdag viert Michel zijn verjaardag in Amsterdam en zaterdag doet hij het over in Rotterdam. Vandaag was zijn feestje in Vaals op het 321 festival day 2.

Lees ook het verslag van het 321 Festival!
 
Reporter: Lettermove


Interviewer: Letter Move

Meer info evenement




Foutje gezien? Let us know!


Guestzone is weer terug aan de top!

Members nemen soms de moeite om ons te bedanken voor de gewonnen gastenlijstplekken en/of vrijkaarten, wat wij natuurlijk erg leuk vinden.

Check een aantal van de reacties.



Maak kans op een JBL Charge 5 Bluetooth speaker!

Maak kans op een draagbare JBL Charge 5 Bluetooth speaker!


De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 139.199 vrijkaarten verloot onder onze members.

Dat zijn er ruim 800 per maand. En dat al bijna 15 jaar lang!

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.


Je maakt bovendien direct kans op een draagbare JBL Charge 5 Bluetooth speaker twv €159,99!

Water- en stofdicht ontwerp, staat garant voor 20 uur afspeeltijd en brengt een ongeëvenaarde JBL Signature Pro Sound.

Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in en controleer of alle gegevens zijn ingevuld en up-to-date zijn.
Maak extra kans door een leuke/originele reactie te schrijven onder onze Facebookpost.



Vrijkaarten voor de beste events en festivals!

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben we 139.199 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Populaire Winacties

Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Inloggen


member organisatie
Of login met je emailadres



Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Member account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Win vrijkaarten
Logo Guestzone

Zakelijk account aanmaken


member organisatie


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.






Beveiligd door reCAPTCHA.
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.



Let op: het is verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.

Win vrijkaarten!
Om mee te kunnen doen met onze winacties koppel je jouw mobiele nummer aan je account. Door deel te nemen aan de winacties maak je kans op vrijkaarten en gastenlijstplekken.
Kosten
Je betaalt €0,40 voor het koppelen van je mobiele nummer en voor iedere deelname aan een winactie. Dit zijn éénmalige kosten (geen abonnement). Prijzen zijn inclusief BTW.

Ben je jonger dan 18 jaar?
Vraag toestemming aan je ouders!
Koppelen via telefoon
Klik op de link van de code zodat deze wordt geïmporteerd naar je telefoon. Verstuur het bericht naar 4004.

Koppelen via laptop/pc
Verstuur op je mobiel onderstaande code via sms naar 4004.

De code:


Voorwaarden

Check hier de spelvoorwaarden.

De Reclamecode SMS- en Mobiel Internet Dienstverlening en de Gedragscode SMS-en Mobiel Internet Dienstverlening zijn van toepassing.
Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen